Chokladbollskladdkaka (vegansk)

Chokladbollskladdkaka! Ja ni hör ju, kladdkaka och chokladbollar i ett. Så himla gott. Jag är en sådan person som inte nödvändigtvis behöver äta smet, men när det kommer till chokladbollar, då är det dubbel sats som gäller, annars tar det slut 😉

kladdkakachokladboll1

Jag föredrar att mixa min chokladbollssmet i en matberedare (jag har den här) eftersom jag gillar smeten lite slätare. Men om du vill knåda ihop den är det också helt okej. Jag brukar också ha i lite kokosflingor eller mandelmjöl till smeten för att göra den lite fylligare och smakrikare, något som gör min chokladbollassmet lite annorlunda från de traditionella recepten. Det är också gott att ha i både kakao och Oboypulver!

kladdkaka chokladboll

Chokladbollskladdkaka

Kladdkaka

125 gram mjölkfritt margarin

75 gram/1 dl farinsocker

180 gram/2 dl strösocker

20 gram/0,5 dl kakao

150 gram/2,5 dl vetemjöl

10 gram/2 tsk vaniljsocker

3 gram/0,5 tsk salt

100 gram/1 dl kikärtsspad eller växtbaserad matlagningsgrädde

  1. Ställ ugnen på 175 grader över- och undervärme
  2. Smält margarinet i en kastrull på svag värme och dra av från plattan
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn klumpfri smet
  4. Bred ut smeten i en springform som är 20cm i diameter (jag har den här) klädd i bakplåtspapper
  5. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kladdkakan ska vara fast i kanterna och vobblig i mitten när du plockar ut den ur ugnen. Ställ den sedan att svalna något i rumstemperatur.

kladdkakachokladboll3

Chokladbollssmet

200 gram mjölkfritt margarin

80 gram/2 dl strösocker

12 gram/2 msk kakao

60 gram/1 dl Oboypulver

120 gram/3 dl havregryn

40 gram/1 dl kokosflingor

10 gram/2 tsk vaniljsocker

60 gram/4 msk kallt, starkt kaffe

3 gram/0,5 tsk salt

Pärlsocker till topping

Smält choklad till topping

  1. Mixa alla ingredienser till chokladbollarna till en slät smet
  2. Rulla chokladbollar och vänd dem i pärlsocker
  3. Placera chokladbollarna över kladdkakan innan den blivit för fast så chokladbollarna kan fastna. Ringla över smält choklad

kladdkakachokladboll2

Kommentarer

Ett svar till ”Chokladbollskladdkaka (vegansk)”

  1. Profilbild för Jasmina Mohammad
    Jasmina Mohammad

    Bästa receptet!! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *