Chokladbollskladdkaka (vegansk)

by on

Innehåller annonslänkar

Chokladbollskladdkaka! Ja ni hör ju, kladdkaka och chokladbollar i ett. Så himla gott. Jag är en sådan person som inte nödvändigtvis behöver äta smet, men när det kommer till chokladbollar, då är det dubbel sats som gäller, annars tar det slut 😉

Jag föredrar att mixa min chokladbollssmet i en matberedare (jag har den här) eftersom jag gillar smeten lite slätare. Men om du vill knåda ihop den är det också helt okej. Jag brukar också ha i lite kokosflingor eller mandelmjöl till smeten för att göra den lite fylligare och smakrikare, något som gör min chokladbollassmet lite annorlunda från de traditionella recepten. Det är också gott att ha i både kakao och Oboypulver!

chokladbollskladdkaka vegan

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Chokladbollskladdkaka

Kladdkaka

125 gram mjölkfritt margarin

75 gram/1 dl farinsocker

180 gram/2 dl strösocker

20 gram/0,5 dl kakao

150 gram/2,5 dl vetemjöl

10 gram/2 tsk vaniljsocker

3 gram/0,5 tsk salt

100 gram/1 dl kikärtsspad eller växtbaserad matlagningsgrädde

  1. Ställ ugnen på 175 grader över- och undervärme
  2. Smält margarinet i en kastrull på svag värme och dra av från plattan
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn klumpfri smet
  4. Bred ut smeten i en springform som är 20cm i diameter (jag har den här) klädd i bakplåtspapper
  5. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kladdkakan ska vara fast i kanterna och vobblig i mitten när du plockar ut den ur ugnen. Ställ den sedan att svalna i rumstemperatur eller i kylskåpet

Chokladbollssmet

200 gram mjölkfritt margarin

80 gram/2 dl strösocker

12 gram/2 msk kakao

60 gram/1 dl Oboypulver (den man blandar i mjölk är vegansk)

120 gram/3 dl havregryn

40 gram/1 dl kokosflingor

10 gram/2 tsk vaniljsocker

60 gram/4 msk kallt, starkt kaffe

3 gram/0,5 tsk salt

  1. Mixa alla ingredienser till en slät smet
  2. Plocka ur kladdkakan ur formen och bred över chokladbolssmeten i ett jämnt lager över kladdkakan. ställ in i kylskåpet igen i 2 timmar så kakan får sätta sig

Chokladkräm

45 gram/3 msk växtbaserad matlagningsgrädde

200 gram mörk choklad

50 gram vegansk vit choklad

  1. Smält chokladen tillsammans med grädden i micron eller i ett vattenbad
  2. Bred ut över kakan och toppa med riven vit choklad (jag river chokladen med en osthyvel)

 

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.