Vegansk chokladkola

Vegansk chokladkola är hela galet gott! Jag skulle säga att det smakar snarlikt Riesen, vi vet chokladkolan man kan köpa i affären? Det är sååå magiskt smarrigt och passar perfekt på godisbordet i jul!

Till det här receptet behöver du en termometer eftersom det är viktigt att chokladkolan får rätt temperatur. Jag tycker att DEN HÄR termometern är bra och även om det inte är en sockertermometer så har jag aldrig blivit besviken på resultatet efter att ha använt den!

Kolan förvaras bäst i kylen men kan så klart stå framme och fortfarande vara så där underbart sega och goda! Du måste inte doppa kolan i choklad men för att få fram smaken av Riesen är det absolut nödvändigt, annars blir det en vanlig chokladkola, som i och för sig är god den också!

vegansk chokladkola

Vegansk chokladkola 30 stycken

2 dl växtbaserad grädde (jag använder sojagrädde)

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

0,5 tsk salt

75 gram mjölkfritt margarin

100 g choklad, 54%ig

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Låt puttra tills kolan uppnår 125 grader, rör om då och då. Rör ner margarinet tills det smält. Dra av kolan från plattan och tillsätt vaniljsocker, kakao och salt och rör om tills det fördelat sig jämnt i kolan. Häll upp kolan i en form (ca 20×20 cm i diameter). Låt kolan svalna och stelna i kylen, helst över natten. Skär kolan i bitar och ställ in dem i frysen en liten stund medan du smälter chokladen på låg värme i micron eller över ett vattenbad. Doppa kolan i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper för att stelna. Du kan sedan förvara kolan i rumstemperatur eller i kylen.