Vegansk ris á la malta

Jag tycker att vegansk ris á la Malta är det godaste på hela julbordet! Det är så krämigt och gott, liksom lagom sött och passar superbra tillsammans med lite färsk frukt och bär. Jag brukar alltid toppa min med granatäpple och apelsin men jag vet att en del vill äta den med saftsås. Hur äter du din ris á la Malta?

Vegansk ris á la Malta är superenkelt att göra och kommer gå hem hos alla jul- och icke julfirare!

Vegansk ris á la Malta

Portioner: 4-6 stycken

Tid: 15 minuter

Ingredienser

8 dl kall, vegansk risgrynsgröt (följ det här rceptet)

4 dl växtbaserad vispgrädde

1/2 dl florsocker

2 tsk vaniljpasta (eller 1 msk vaniljsocker)

Topping

3 st filéade apelsiner

1 dl granatäppelkärnor

1 dl hackad sötmandel

Vispa grädde, florsocker och vanilj tills du får en fluffig grädde. Blanda i risgrynsgröten. Toppa med filéad apelsin, granatäppelkärnor och hackad mandel.

0
38

Inlägget innehåller annonslänkar

Veganska chokladskålar med glass

Chokladskålar är otroligt festligt att servera en efterrätt i och det är dessutom väldigt enkelt att göra dom små skålarna i choklad. Det enda du behöver är ballonger och ja, choklad. Supersmidigt!

Tänk på:

Tvätta av ballongen med vatten och låt den torka när du blåst upp den. Annars tenderar chokladskålarna smaka lite plastigt.

Doppa ballongen i choklad i två omgångar. Det gör skålen tjockare och därför också starkare. Ett lager choklad räcker inte för att få skålen att hålla ihop utan att spricka.

Du måste låta chokladen stelna helt innan du smäller ballongen och tryck gärna lite på ballongen innan du smäller den så den lossnar lite från chokladen.

Du kan förvara de färdiga skålarna i kylskåpet tills du ska fylla dem. Nu på vintern gillar jag att ha dem i uterummet tills det är dags.

Veganska chokladskålar med glass

Portioner: 4 stycken

Tid: 20 minuter

Ingredienser

4 stycken ballonger

400 g mörk choklad, 54% kakaohalt

Till servering

Vegansk glass

Vegansk kolasås

Veganska maränger

Färska bär

Blås upp ballongerna lite (du behöver inte blåa upp den helt, då kommer skålen bli väldigt stor) och tvätta av den med lite vatten. Torka av. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och rör om i den så den svalnar något. Doppa ballongen halvvägs ned i chokladen och låt rinna av. Ställ ballongen på ett bakplåtspapper och låt stelna (du kan ställa in den i frysen en snabbis). Doppa ballongen i chokladen igen så du får ett andra lager och låt stelna. Smäll ballongen med hjälp av en nål eller en sax och dra försiktigt bort den ur chokladskålen. Servera med glass, kolasås, maränger och färska bär.

0
50

Inlägget innehåller annonslänkar

Vegansk knäck

Vegansk knäck är så där seg och söt som den ska vara. Vi har aldrig egentligen ätit knäck till jul under min uppväxt men i skrivande stund, när jag sitter och mumsar på dem förstår jag inte varför. De är ju SÅ goda! Jag har mandel i knäcken som ger dem lite krisp, helt otroligt mumsigt!

Du kan göra knäck i knäckformar men jag gör min i en silikonform som är både enklar och ger mindre kladd med formar som åker hit och dit. Du hittar den här!

Min upplevelse är att vegansk kola/knäck behöver kokas till en högre grad än ”vanlig” kola/knäck. Därför är temperaturen här högre än det som du kanske är van vid sedan tidigare!

Vegansk knäck

Portioner: 30 stycken

Tid: 30 minuter + avsvalning

Ingredienser

135 g/1 1/2 dl strösocker

140 g/1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1 dl växtbaserad grädde

1 krm salt

25 g mjölkfritt margarin

Hackad mandel

Blanda alla ingredienser utom mandeln och margarinet i en kastrull och koka till 127-129 grader. Rör om då och då så kolan inte bränner fast. När du har rätt temperatur på kolan rör du i margarinet tills det smält. Fyll formarna med kolan och strö över hackad mandel.

0
83