Veganska chokladägg med vaniljmousse och lemoncurd

Det här är väl i princip den enda typen av ägg jag kan tänka mig att sätta tänderna i. Chokladägg! Skalet är gjort av vegansk vit choklad och fylld med en len vaniljmousse och lemoncurd. En väldigt trevlig dessert i påskens tider!

chokladägg

Veganska chokladägg med vaniljmousse och lemoncurd

Portioner: 4 stycken

Tid: 1 timme

Ingredienser

Chokladskal

200 g vegansk vit choklad

Vaniljmousse

125 g/1 1/4 dl växtbaserad vispgrädde

125 g/1 1/4 dl växtbaserad matlagningsgrädde

45 g/1/2 dl strösocker

3 krm agar agar

1 st vaniljstång

Lemoncurd

45 g/1/2 dl strösocker

18 g/2 msk majsstärkelse

1 st citron

1/2 dl vatten

25 mjölkfritt margarin

Topping

Färska bär

Gör så här

Chokladskal: Ta fram en silikonform som du kan göra äggformar i. Jag använder den här. Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Häll lite choklad i varje form och fördela den jämt över ytan. Vänd formen upp och ned så överflödig choklad ring ut och skrapa rent kanterna med en degskrapa eller palett. Ställ in formen i frysen så chokladen stelnar.

Vaniljmousse: Vispa vispgrädden hårt med elvisp och ställ åt sidan. Blanda matlagningsgrädde, strösocker, agar agar i en kastrull. Skrapa bort innehållet i vaniljstången i kastrullen lägg sedan i hela vaniljstången. Koka upp under omrörning och låt puttra i 2 minuter. Dra av från plattan. Blanda ned den vispade grädden i kastrullen tills du får en mousse. Låt den svalna något men inte för länge eftersom den stelnar fort. Fyll chokladskalen med moussen och ställ in i frysen igen så den kyls ned fort. När moussen stelnat i chokladskalen plockar du ut dem ur formarna och förvarar i kylskåpet.

Lemoncurd: Blanda strösocker och majsstärkelse i en kastrull. Pressa ur saften ur citronen och blanda det i kastrullen tillsammans med vatten. Koka upp och låt puttra tills du får en kräm. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält ihop med krämen. Fyll lemoncurden i en spritspåse och lägg in i kylskåpet tills den är helt sval. Gör en grop i moussen (jag använde ett matsked (måttet, inte skeden). Fyll gropen med lemoncurd och toppa med färska bär innan servering. Förvara i kylskåp.