Vegansk chokladmoussetårta

Choklad, på choklad, på choklad i olika konsistenser. Det kan ju bara bli lyckat? Chokladmoussen är gjord på bara två ingredienser och är superenkel att göra. Det är resten av tårtan också, du behöver bara lite tålamod medan den ska svalna och stelna.

Beställ min bok ”Veganska godsaker” här

vegansk chokladmoussetårta

chokladmoussetårta4

Vegansk chokladmoussetårta

Portioner: 10 stycken

Tid: 1 1/2 timmar + 3 timmar i kylskåp

Ugn: 175 grader

Kladdkaka

125 g mjölkfritt margarin

180 g/2 dl strösocker

75 g/1 dl mjukt farinsocker

20 g/1/2 dl kakao

150 g/2 1/2 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Chokoladmousse

2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

200 g mörk choklad, 54%

Chokladganache

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde (använd inte iMat här)

200 g vegansk, ljus choklad

Färska bär

Kladdkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan och blanda i övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform (20 cm i diameter) och grädda kladdkakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt kladdkakan svalna helt, gärna i kylskåp.

Chokladmousse: Vispa grädden fluffig. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad. Vänd ned chokladen i grädden med en slickepott tills du får en jämn chokladmousse. Bred ut moussen över kladdkakan och ställ in i kylskåpet i minst två timmar.

Chokladganache: Värm grädden i en kastrull och dra av den från plattan. Hacka chokladen smått och blanda ned den i grädden tills du fått en slät kräm. Låt krämen svalna något så den blir bredbar. Bred över chokladganachen över chokladmoussen. Dekorera med färska bär.

 

Kommentarer

4 svar till ”Vegansk chokladmoussetårta”

  1. Profilbild för Terese

    Vilken matlagningsgrädde ska man använda om inte imat? Är det havre man ska undvika eller oatly specifikt?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Enda anledningen är att iMat får en lösare konsistens. Om du vill använda iMat får du ta mycket mindre grädda i jämförelse med choklad!

  2. Profilbild för Sandra

    Skulle det fungera att göra den klar dagen innan och låta dem stå i kylskåp ett dygn?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Det går jättebra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *