Vegansk karuselltårta

karuselltårta

gräddtårta vegan

Har ni hört talas om karuselltårta någon gång? Det är helt enkelt en rulltårta-tårta som är väldigt enkel att baka, går snabbt och smakar alldeles ljuvligt!

Vegansk karuselltårta är perfekt att baka om man har lite tid eller om man är nybörjare på tårtor men ändå känner för att bjuda på en hembakad!

Jag bakar två plåtar med rulltårtsbotten. Därefter breder jag på sylt och skär sedan bottnen i fyra längder, rullar ihop längderna på varandra. Förstår du inte? Bara lugn, jag visar i bilder nedan!

Vegansk karuselltårta
Rulltårtsbotten

4 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 krm salt

5 dl vetemjöl

3 dl vatten

150 gram mjölkfritt margarin

1 dl bärsylt till fyllning

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Blanda att torra ingredienser i en bunke
  3. Smält margarinet och blanda i det tillsammans med vattnet
  4. Rör i smeten tills den blir jämn och fri från klumpar
  5. Dela upp smeten på två ugnsplåtar (30x40cm) klädda i bakplåtspapper
  6. Grädda bottnarna, en i taget, mitt i ugnen i 5-7 minuter
  7. Låt svalna i några minuter och lägg på ett nytt bakplåtspapper på ovansidan av bottnarna
  8. Vänd upp bottnen på en ny plåt/skärbräda eller liknande och pensla bakplåtspappret med kallt vatten (på så sätt kommer pappret lossna lätt från kakan)
  9. Dra bort bakplåtspappret
  10. Bred på sylt på båda bottnarna
  11. Skär fyra längder i varje botten, så du har åtta längder (skär från kortsida till kortsida) och skär sedan ett snitt i mitten
  12. Rulla ihop första längden till en rulle, lägg den över nästa längd och rulla ihop till en större rulle
  13. Ställ sedan rullen upp och lägg på varje längd runt om rullen så du formar en tårta
Topping

2,5 dl växtbaserad vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Färska bär

  1. Vispa grädden hårt tillsammans med vaniljsocker
  2. Spackla tårtan med grädden
  3. Toppa med färska bär

rulltårta tårta

karuselltårta