Vegansk chokladbollstårta

Chokladbollar kan ju vara guds gåva till mänskligheten! De är enkla att baka, kladdiga, söta, chokladiga och det är absolut omöjligt att bara äta en, visst?

Jag har gjort en hel tårta med chokladbollar! Kanske till kalaset?

Jag mixar alla ingredienser i en matberedare när jag gör chokladbollssmet. Jag tycker att det blir en krämigare konsistens vilket jag föredrar! Jag använder den här matberedaren

chokladbollstårta vegansk

chokladbollstårta vegansk

Vegansk chokladtårta

Portioner: 8-10 stycken

Tid: 1 1/2 timme

Ingredienser

Chokladbollssmet

300 gram mjölkfritt margarin

270 g/3 dl strösocker

40 g/1 dl kakao

10 g/2 tsk vaniljsocker

2/3 dl kallt, starkt kaffe

3 g/1/2 tsk salt

400 g/10 dl havregryn

Topping

150 g vegansk ljus choklad

50 g/1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Pärlsocker

Färska bär

vegansk chokladbollstårta

Gör så här

Chokladbolssmet: Mixa alla ingredienser till chokladbolssmeten och tryck ut den i en bakplåtpapperklädd form (20 cm i diameter). Spara lite smet som du rullar till bollar. Ställ in i kylskåpet i 1 timme.

Topping: Plocka ut chokladbollstårtan ur formen. Sprid ut pärlsocker på ett stort fat eller ett bakplåtspapper och rulla kanterna av tårtan i pärlsockret. Lägg på ett fat. Smält choklad och grädde i micron eller i en kastrull på spisen på låg värme. Bred ut chokladen över tårtan. Rulla chokladbollarna i pärlsocker och dekorera med chokladbollar och färska bär. Förvara i kylskåpet.