Veganska sockerbullar

Veganska sockerbullar fyllda med mycket vanilj och klädda i strösocker. Så otroligt goda!

När jag bakar bullar brukar jag se till att knåda degen länge och väl för att få fram glutentrådarna som gör degen saftig. Ibland får den gå i maskinen i 25 minuter för att den ska bli riktigt härlig att arbeta med. Då behövs det inte ens mjöl vid utbakningen!

I bullarna använder jag vaniljpasta. Det finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. 1 tesked vaniljpasta motsvarar 1 styck vaniljstång. Hittar du inte vaniljpasta går det bra med vaniljstång eller vaniljpulver.

sockerbullar veganska

Veganska sockerbullar

Portioner: 20 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Bulldeg

30 g färsk jäst

3 dl vatten

90 g/1 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta

540 g/9 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

Fyllning

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

90 g/1 dl strösocker

8 g/2 tsk majsstärkelse

1 tsk vaniljpasta

En nypa salt

Sockerlag

Koka lika delar socker och vatten till en simmig lag

Topping

50 g mjölkfritt margarin

1 dl strösocker

sockerbullar veganska

Gör så här

Deg: Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, vaniljpasta, salt och hälften av vetemjölet. Knåda degen i maskin eller med en slev. Tillsätt resten av vetemjölet och margarinet och knåda degen tills den blir glansig, medgörlig och inte kladdig. Låt degen vila på ett bord under handduk i 20 minuter.

Fyllning: Mosa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en gaffel. Det är superenkelt när margarinet är rumstempererat.

Utbakning: Dela degen i två delar. Kavla ut till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Vik degen från kortsida till kortsida och kavla till den så eventuella luftbubblor försvinner. Strimla degen i 1 cm tjocka strimlor. Ta två strimlor och snurra ihop till en bulle. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa tills du gjort bullar av all deg. Låt bullarna jäsa under en handduk i 1 1/2-2 timmar. Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna. Smält margarinet till toppingen i en kastrull. Pensla bullarna med margarin och doppa dem i strösocker.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *