Veganska browniebitar med vit chokladtryffel

Är det något jag alltid gillat så är det en kladdig brownie med vit choklad. Det var faktiskt också något av det första jag någonsin bakade när jag började min resa i tonåren. Då var det inte vegansk bakning som gällde och sedan dess har jag slipat på mina recept betydligt mer!

lyxig brownie vegansk

Dessa browniebitar är bakade i en ljuvlig cylinderformad silikonform som ger dina bakverk en extra känsla av lyx, även att de fortfarande är väldigt enkla att baka! Du hittar formen här

Jag använder också frystorkat kikärtsspad när jag bakar dessa brownies. Frystorkat kikärtsspad är ett pulver som, precis som du säkert förstår, är spadet från kikärtor fast i frystorkad form. Det gör att du får en mycket mer koncentrerad mängd vilket gör att bakverken blir om än ännu bättre än när du använder flytande spad. Frystorkat kikärtsspad kan du köpa här

vegansk brownie vit choklad

Om du inte använder frystorkat kikärtsspad tar du bort pulver och vatten ur receptet och använder istället 1 1/2 dl flytande kikärtsspad.

Veganska browniebitar med vit chokladtryffel

Portioner: 12 stycken

Tid: 40 minuter + tid för avsvalning

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Brownie

1 tsk frystorkat kikärtsspad

135 g vatten

180 g/2 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

20 g/1/2 dl kakao

10 g/2 tsk vaniljsocker

5 g/1 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin

200 g vegansk mörk choklad (54% kakaohalt)

Vit chokladtryffel

1 dl växtbaserad grädde (visp- eller matlagningsgrädde kvittar. Använd INTE Alpro visp till detta, den tål inte värme så bra)

300 g vegansk vit choklad

Färska bär eller lite hackade nötter till servering

vegansk brownie

Gör så här

Brownie: Blanda pulver och vatten. Tillsätt strösocker och vispa i 30 sekunder med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i vispet med en slickepott. Smält margarin och choklad på låg värme i en kastrull. Rör om kontinuerligt. Blanda ned i smeten tills den blir jämn och klumpfri. Häll smeten i en spritspåse och fyll silikonformarna upp till hälften med smet. Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna helt. Kakorna kommer sjunka efter gräddning. Jag ställer in hela formen i frysen  efter att den svalnat en stund i rumstemperatur.

Vit chokladtryffel: Värm grädde och choklad i en kastrull på låg värme under konstant omrörning. Det får inte brännas. Häll över tryffeln i en spritspåse och toppa browniebitarna med så mycket chokladtryffel du vill. Ställ in i frysen igen i 2 timmar och plocka sedan ut bakverken ur formarna. Det är enklare att få ut innehållet ur formarna när det är fryst. Därefter kan du låta dem tina i 20 minuter innan du serverar.