Perfekt brownie (vegan)

Äntligen har jag ett recept på en perfekt brownie som är helt vegansk. Jag vill ha min brownie både lite saftig och lite fudgy. Jag vill gärna att den är lite högre än en vanlig kladdkaka och så vill jag att smaken av choklad ska vara framträdande. Allt det finns i min perfekta brownie. Jag älskar den!

Följ mig på

Instagram

TikTok

Facebook

Perfekt prownie (9 bitar)

1,5 dl kikärtsspad

3 d strösocker

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 dl neutral olja

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och skummigt (i 30 sekunder på hög hastighet)
  3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål och vänd ned det i vispet
  4. Tillsätt oljan och blanda ihop till en jämn klumpfri smet
  5. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form (25x25cm)
  6. Grädda brownien mitt i ugnen i ca 25 minuter
  7. Låt kakan svalna helt innan du skär upp den i 9 bitar
8
30

Ugnsrostad färskpotatis

När vi har bjudning här hemma bjuder vi på ugnsrostad färskpotatis. På vintern, när färskpotatisen ligger under jord använder vi delikatesspotatis.

Jag rostar alltid potatisen hel, med skalet på eftersom det ger en grymt god, lite nötig smak! Jag brukar också klippa av lite timjan som växer i krukan i köksfönstret året om och lägga på potatisen innan jag skjutas in den i ugnen!

Ugnsrostad färskpotatis (6 potioner)

1 kg färskpotatis (använd delikatesspotatis om färskpotatis inte finns tillgängligt)

Färsk timjan

Neutral olja (raps, solros, jordnöt)

Flingsalt

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skrubba bort det översta skalet från färskpotatisen och lägg dem på en stor ugnsplåt
  3. Sprid ut färsk timjan över potatisen
  4. Ringla över ganska rikligt med olja och salta
  5. Ugnsrosta potatisen mitt i ugnen i 35-45 minuter (beroende på potatisens storlek)
  6. Rör inte om i potatisen medan den står i ugnen, det är genom att jag inte rör om som jag får den vackra, gyllenbruna ytan. Rör istället om i potatisen när du plockar ur plåten ur ugnen så all potatis får lite olja runt om sig
0
0

Vegansk jordgubbstårta

En klassiker, I modern tappning är vegansk jordgubbstårta med sina lätta bottnar, smakrika vaniljkräm och sötsyrliga jordgubbsurd, allt täckt i växtbaserad grädde. Min mamma smakade den här tårtan och jag är alltid nervös innan Mann ska smaka, för hon är så skeptisk. När mamma sa ”oj, vad god den är” blev jag så glad! Den enda tårtan hon verkligen behöver gilla är den här, moderna klassikern. Min mamma, min fina mamma.

Kanske skulle jag köpa den till mammas jordgubbstårta istället. De tåls att fundera på.

Bottnarna är från mitt ”tre lika-recept” som jag fullkomligt älskar! Det är mycket enkelt att baka dessa bottnar och de blir perfekta varje gång.

Följ mig på Instagram för mer tips, trix och inspiration till växtbaserad bakning och matlagning. Klicka HÄR för att komma till min profil

Vegansk jordgubbstårta
Tårtbotten

1 enkel sats tårtbottnar från mitt tre lika-recept som finns HÄR

Jordgubbscurd

300 gram färska eller frusna jordgubbar

5 msk majsstärkelse

1,5 dl vatten

1,25 dl strösocker

25 gram mjölkfritt margarin

  1. Tina jordgubbarna om de är frysta och sila av kärnorna
  2. Häll jordgubbssaften i en kastrull med vatten och socker och koka upp
  3.  Pudra över majsstärkelse och koka ihop till en slät kräm under omrörning
  4. Dra av jurdgubbscurden från plattan och rör i margarinet tills det smält
  5. Låt din jordgubbscurd bli helt kall i kylskåpet

Om det blir klumpar i curden kan du enkelt sila av den i en finmaskig sil innan du blandar i margarinet

Vaniljkräm

0,5 dl majsstärkelse

0,75 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1,25 dl växtbaserad grädde

1,5 dl växtbaserad dryck

  1. Blanda samman socker och majsstärkelse i en kastrull
  2.  Häll i växtdryck och grädde under omrörning (det är viktigt att man rör om samtidigt som man häller i vätskan så inte majsstärkelsen klumpar ihop sig)
  3. Tillsätt vaniljen
  4. Koka upp vaniljkrämen på svag värme under omrörning
  5. Låt puttra tills den tjocknat till en fast kräm
  6. Ställ in vaniljkrämen i kylskåpet och låt den bli helt kall
Montering

Tårtbottnar

Jordgubbscurd

Vaniljkräm

2 dl växtbaserad vispgrädde

Färska bär

  1. Lägg en botten fatet du vill servera tårtan på
  2. För under bitar av bakplåtspapper under bottnen som hjälper dig att hålla fatet rent
  3. Bred på ett lager jordgubbscurd på bottnen
  4. Lägg ett lager vaniljkräm ovanpå jordgubbscurden
  5. Lägg på en ny botten och upprepa steg 3 och 4
  6. Lägg på den sista bottnen och ställ in tårtan i kylskåpet i 30 minuter så den får sätta sig lite
  7. Vispa grädden hårt (grädden kommer bli tillräckligt fast för att spritsa, man måste vispa den länge)
  8. Bred eller spritsa på grädden runt tårtan
  9. Garnera med färska bär

Förvara tårtan i kylskåpet. Den går utmärkt att göra klart dagen innan eller precis innan servering

4
6