Äntligen har jag ett recept på en perfekt brownie som är helt vegansk. Jag vill ha min brownie både lite saftig och lite fudgy. Jag vill gärna att den är lite högre än en vanlig kladdkaka och så vill jag att smaken av choklad ska vara framträdande. Allt det finns i min perfekta brownie. Jag älskar den!
När vi har bjudning här hemma bjuder vi på ugnsrostad färskpotatis. På vintern, när färskpotatisen ligger under jord använder vi delikatesspotatis.
Jag rostar alltid potatisen hel, med skalet på eftersom det ger en grymt god, lite nötig smak! Jag brukar också klippa av lite timjan som växer i krukan i köksfönstret året om och lägga på potatisen innan jag skjutas in den i ugnen!
Ugnsrostad färskpotatis (6 potioner)
1 kg färskpotatis (använd delikatesspotatis om färskpotatis inte finns tillgängligt)
Färsk timjan
Neutral olja (raps, solros, jordnöt)
Flingsalt
Sätt ugnen på 200 grader
Skrubba bort det översta skalet från färskpotatisen och lägg dem på en stor ugnsplåt
Sprid ut färsk timjan över potatisen
Ringla över ganska rikligt med olja och salta
Ugnsrosta potatisen mitt i ugnen i 35-45 minuter (beroende på potatisens storlek)
Rör inte om i potatisen medan den står i ugnen, det är genom att jag inte rör om som jag får den vackra, gyllenbruna ytan. Rör istället om i potatisen när du plockar ur plåten ur ugnen så all potatis får lite olja runt om sig
En klassiker, I modern tappning är vegansk jordgubbstårta med sina lätta bottnar, smakrika vaniljkräm och sötsyrliga jordgubbsurd, allt täckt i växtbaserad grädde. Min mamma smakade den här tårtan och jag är alltid nervös innan Mann ska smaka, för hon är så skeptisk. När mamma sa ”oj, vad god den är” blev jag så glad! Den enda tårtan hon verkligen behöver gilla är den här, moderna klassikern. Min mamma, min fina mamma.
Kanske skulle jag köpa den till mammas jordgubbstårta istället. De tåls att fundera på.
Bottnarna är från mitt ”tre lika-recept” som jag fullkomligt älskar! Det är mycket enkelt att baka dessa bottnar och de blir perfekta varje gång.
Följ mig på Instagram för mer tips, trix och inspiration till växtbaserad bakning och matlagning. Klicka HÄR för att komma till min profil
Vegansk jordgubbstårta
Tårtbotten
1 enkel sats tårtbottnar från mitt tre lika-recept som finns HÄR
Jordgubbscurd
300 gram färska eller frusna jordgubbar
5 msk majsstärkelse
1,5 dl vatten
1,25 dl strösocker
25 gram mjölkfritt margarin
Tina jordgubbarna om de är frysta och sila av kärnorna
Häll jordgubbssaften i en kastrull med vatten och socker och koka upp
Pudra över majsstärkelse och koka ihop till en slät kräm under omrörning
Dra av jurdgubbscurden från plattan och rör i margarinet tills det smält
Låt din jordgubbscurd bli helt kall i kylskåpet
Om det blir klumpar i curden kan du enkelt sila av den i en finmaskig sil innan du blandar i margarinet
Vaniljkräm
0,5 dl majsstärkelse
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
1,25 dl växtbaserad grädde
1,5 dl växtbaserad dryck
Blanda samman socker och majsstärkelse i en kastrull
Häll i växtdryck och grädde under omrörning (det är viktigt att man rör om samtidigt som man häller i vätskan så inte majsstärkelsen klumpar ihop sig)
Tillsätt vaniljen
Koka upp vaniljkrämen på svag värme under omrörning
Låt puttra tills den tjocknat till en fast kräm
Ställ in vaniljkrämen i kylskåpet och låt den bli helt kall
Montering
Tårtbottnar
Jordgubbscurd
Vaniljkräm
2 dl växtbaserad vispgrädde
Färska bär
Lägg en botten fatet du vill servera tårtan på
För under bitar av bakplåtspapper under bottnen som hjälper dig att hålla fatet rent
Bred på ett lager jordgubbscurd på bottnen
Lägg ett lager vaniljkräm ovanpå jordgubbscurden
Lägg på en ny botten och upprepa steg 3 och 4
Lägg på den sista bottnen och ställ in tårtan i kylskåpet i 30 minuter så den får sätta sig lite
Vispa grädden hårt (grädden kommer bli tillräckligt fast för att spritsa, man måste vispa den länge)
Bred eller spritsa på grädden runt tårtan
Garnera med färska bär
Förvara tårtan i kylskåpet. Den går utmärkt att göra klart dagen innan eller precis innan servering