ANNONS

Vegansk äppeltårta med färskostkräm

/

Du ljuvliga höst, nu är du äntligen här med alla fantastiska frukter! Att baka med äpple är något alldeles speciellt. Det påminner om barndom och några av de första, kalla höstkvällarna när man boar in sig med tända ljus och en god kaka med äpple.

Men nu ska du tänka kalas. Höstkalas. En sval höstdag när träden börjar bli färgglada och det finns ett födelsedagsbarn hemma. Då passar det mycket bra att baka en hösttårta likt denna med äpple och färskost! Använd gärna äpplen som du kan plocka direkt från trädet. Många har så mycket äpplen att de säljer dem för en tia kilot utanför huset eller så kanske din granne har några du kan palla 😉

äppeltårta med färskostkräm

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Vegansk äppeltårta med färskostkräm

8-10 bitar

Tårtbotten

150 g/1,5 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

1 msk malen kanel

2 tsk malen eller mortlad kardemumma

1 dl neutral olja

2 st medelstora röda äpplen

Mjölkfritt margarin och ströbröd/kokos till formen

  1. Ställ ugnen på 175 grader över- och undervärme
  2. Vispa kikärtsspad och strösocker i ca 30 sekunder, tills det blir vitt
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten med en slickepott
  4. Tillsätt oljan och blanda till en jämn, klumpfri smet
  5. Riv äpplena på den grova sidan av rivjärnet (låt skalet vara kvar) och blanda ned i smeten
  6. Smöra å bröa en springform (20cm i diameter) och bred ut smeten där i. Grädda mitt i ugnen i 60-70 minuter. Låt kakan svalna helt och dela den sedan på mitten så du får två bottnar. Det är viktigt att tårtbottnen är helt sval när du skär i den. Jag rekommenderar därför att du bakar bottnen kvällen innan du ska skära bottnarna

Färskostkräm

600 g växtbaserad färskost

2 dl växtbaserad vispgrädde

60 g/1 dl florsocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

Hackade hasselnötter och hackad choklad till topping

  1. Vispa ihop färskosten med elvisp för att minska klumparna. Häll i grädden i en tunn stråle samtidigt som du vispar med elvispen tills du får en fluffig kräm
  2. Sikta ned florsocker och vaniljsocker i krämen och blanda om med en slickepott tills den blir fast. Rör inte om för länge, då kan den bli lös.
  3. Bred en tredjedel av krämen över en av bottnarna och lägg på den andra bottnen över. Spackla tårtan med färskostkrämen och strö över hackade hasselnötter och hackad choklad
0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00