Vegansk tofugryta med saffran och vitt vin

Med enkla ingredienser och lite tid får du en god, smakrik gryta med tofu, saffran och vitt vin! Jag toppar med några ugnsbakade körsbärstomater, timjan och serverar måltiden med ris. Supergott!

Vegansk tofugryta med saffran och vitt vin

Portioner: 4 stycken

Tid: 35 minuter

Ugn: 200 grader

Ingredienser

16 st körsbärstomater

Flingsalt

Olivolja

4 port. jasminris

200 g fast tofu

15 cm purjolök

1 dl vitt vin

1/2 g saffran

1/2 st grönsaksbuljong (tärning)

1 dl vatten

3 dl växtbaserad matlagningsgrädde

1 krm cayennepeppar

Salt

Färsk timjan

Gör så här

Körsbärstomater och ris: Lägg körsbärstomaterna i ugnsform, ringla över olivolja och flingsalt. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter så de blir mjuka. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Gryta: Dela tofun i kuber och stek dem gyllenbruna i en stekpanna med olja och salt. Skiva purjolöken i ringar och fräs på dem i en annan stekpanna med olja. De ska inte ta färg, bara bli mjuka och glansiga. Lägg i den stekta tofun. Tillsätt vitt vin och saffran. Låt koka ihop i några minuter. Smula i grönsaksbuljongen, blanda i vatten och grädde och cayennepeppar. Låt småkoka i ca 10 minuter och smaka av med salt. Servera tillsammans med körsbärstomater, ris och timjan.

1
18

Vegansk overnight oats

Overnight oats är ett smidigt, enkelt och snabbt alternativ till frukost! Du förbereder den kvällen innan och låter den stå i kylskåpet över natten. På morgonen plockar du ut den och toppar med lite frukt, bär och kanske några nötter. Perfekt för dig som gärna ligger och drar dig en stund på morgonen!

Du kan variera din overnight oats genom att byta ut drycken och gurten till andra smaker. Du kan också använda vatten istället för växtbaserad dryck!

Vegansk overnight oats

Portioner: 2 stycken

Tid: 5 minuter + en natt i kylskåp

Ingredienser

2 dl havregryn

3 dl växtbaserad dryck (jag använder iKaffe men du kan välja precis vilken du vill eller byta ut mot vatten)

1 dl naturell växtbaserad yoghurt (jag använder soygurt)

1 tsk vaniljsocker

1 msk chiafrön

En nypa salt

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser i en skål tills du får en ”gröt”. Fördela ”gröten” i två stycken glas och ställ in i kylskåpet i minst 8 timmar. Toppa med frukt, bär och lite nötter.

0
6

Vegansk havtornsmousse med rostad vit choklad

Jag har velat testa att baka med havtorn så länge nu och när jag såg de små orangea bären i affären så roffade jag åt mig ett gäng och gick hem och bakade!

Egentligen är inte havtorn så gott att äta som de är. De smakar mest beskt och väldigt surt men i en god mousse tillsammans med lite vanilj och rostad vit choklad blir de otroligt goda!

Havtorn går att köpa i frysdisken där bär finns i de flesta livsmedelsbutiker. Man kan också plocka egna havtorn när de är i säsong i september.

Vegansk havtornmousse med rostad vit choklad

Portioner: 6 stycken

Tid: 30 minuter + tid för att stelna

Ugn: 175 grader

Ingredienser

100 g frysta havtorn

3 krm agar agar

90 g/1 dl strösocker

5 g/1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

100 g vegansk vit choklad

Gör så här

Tina havtornen i micron, de kan gärna bli lite varma så de vätskar ur sig. Blanda agar agar, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Lägg havtornen i en sil och sila ned saften från bären i kastrullen. Blanda runt och låt koka upp. Under tiden som du låter kompotten koka upp vispar du grädden hårt med elvisp. Blanda sedan ned kompotten i grädden med en slickepott tills du får en lös mousse. Du behöver arbeta ganska snabbt då den stelnar fort. Häll upp moussen i 6 stycken glas och ställ glasen kallt.

Ställ ugnen på 175 grader. Lägg hela chokladkakan på en plåt med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen i 7-10 minuter. När chokladen är gyllenbrun är den klar. Plocka ut plåten och låt chokladen svalna. Lägg chokladen i en plastpåse och banka lite på den så du får chokladsmulor. Lägg på den rostade chokladen på moussen innan servering.

0
8