Vegansk blomkålslasagne

Lasagne kan man göra så mycket gott med. Det behöver ju inte bara vara färs i för att den ska bli god! Den här blomkålslasagnen är supergod och mättande, perfekt till middag i både en och två dagar.

Kika på förpackningen med lasagneplattor om den är vegansk. Många innehåller ägg och är således inte veganska. Två märken jag hittat som är veganska är ICAs ekologiska och Barillas.

vegansk blomkålslasagne

vegansk blomkålslasagne

Vegansk blomkålslasagne

Portioner: 8 stycken

Tid: 45 minuter + 30 minuter i ugn

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Blomkålsfärs

1 st stor gul lök

3 st vitlöksklyftor 

1 st medelstor blomkålshuvud (ca 800 g)

2 msk tomatpuré 

400 g finkrossade tomater

1 dl vatten

1 st grönsaksbuljongtärning

1 tsk chiliflakes (går att utesluta)

2 tsk torkad oregano

2 tsk torkad timjan

1 tsk svartpeppar

1 nypa socker

Salt

Olivolja att steka i

Ostsås

1 msk mjölkfritt margarin

1 msk vetemjöl

7 dl växtbaserad matlagningsgrädde

2 msk näringsjäst

3 dl växtbaserad riven ost

1 krm malen muskotnöt

Salt

10 stycken lasagneplattor

Gör så här

Blomkålsfärs: Finhacka lök och vitlök. Riv blomkålen på på den tjockare delen av ett rivjärn. Fräs lök, vitlök och blomkål i en stekpanna med olja tills det blir mjukt. Blanda i övriga ingredienser och koka ihop, gärna i 20-25 minuter. Ställ åt sidan.

Ostsås: Smält margarin i en större kastrull. Blanda i vetemjölet och rör ihop så vetemjölet smälter in i margarinet. Häll i grädden och koka upp. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra tills osten smält ihop i såsen. Varva blomkålsfärs, ostsås och lasagneplattor i en ugnsform och avsluta med ostsås på toppen. Grädda lasagnen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt lasagnen svalna något innan du serverar den tillsammans med en sallad.