
Vegansk lasagne
En vegansk lasagne som är krämig och smakrik. Den perfekta vardagsmiddagen som dessutom är alldeles utsökt som restmat! Dubbla receptet och du har mat till hela familjen i flera dagar. Tröttnar man någonsin på lasagne? Skulle inte tro det!
Vegansk lasagne
Portioner: 4 stycken
Tid: 90 minuter
Ugn: 200 grader
Ingredienser
8 st lasagneplattor
1 stor gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 msk neutral olja
600 g vegofärs
1 msk torkad persilja
1 msk torkad oregano
Salt och peppar efter smak
1/2 st svampbuljongtärning
4 msk tomatpuré
4 dl finkrossade tomater
Ostsås
3 msk mjölkfritt margarin
1/2 dl vetemjöl
5 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag använder Oatly)
100 g vegansk riven ost (jag gillar Oddly Good)
Salt och vitpeppar efter smak
Gör så här
Färssås: Finhacka lök och vitlök. Fräs ihop de hackade grönsakerna i en gryta tillsammans med olja, dom ska bli mjuka men inte ta färg. Tillsätt kryddor, buljong och tomatpuré och låt fräsa ihop en stund s å smakerna kommer fram. Tillsätt krossade tomater och vegofärs och låt färssåsen puttra i minst 30 minuter. Krydda mer om du tycker att det behövs. Ställ åt sidan
Ostsås: Smält margarinet i en stor kastrull och blanda i vetemjölet. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp under omrörning. Låt småputtra i 10 minuter
Varva färssås, ostsås och lasagneplattor i en ugnssäker form (25×25 cm), avsluta med ostsåsen. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter eller tills lasagneplattorna är färdiga.