Vegansk lasagne

En vegansk lasagne som är krämig och smakrik. Den perfekta vardagsmiddagen som dessutom är alldeles utsökt som restmat! Dubbla receptet och du har mat till hela familjen i flera dagar. Tröttnar man någonsin på lasagne? Skulle inte tro det!

Vegansk lasagne

Portioner: 4 stycken

Tid: 90 minuter

Ugn: 200 grader

Ingredienser

8 st lasagneplattor

1 stor gul lök

3 st vitlöksklyftor

2 msk neutral olja

600 g vegofärs

1 msk torkad persilja

1 msk torkad oregano

Salt och peppar efter smak

1/2 st svampbuljongtärning

4 msk tomatpuré

4 dl finkrossade tomater

Ostsås

3 msk mjölkfritt margarin

1/2 dl vetemjöl

5 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag använder Oatly)

100 g vegansk riven ost (jag gillar Oddly Good)

Salt och vitpeppar efter smak

Gör så här

Färssås: Finhacka lök och vitlök. Fräs ihop de hackade grönsakerna i en gryta tillsammans med olja, dom ska bli mjuka men inte ta färg. Tillsätt kryddor, buljong och tomatpuré och låt fräsa ihop en stund så smakerna kommer fram. Tillsätt krossade tomater och vegofärs och låt färssåsen puttra i minst 30 minuter. Krydda mer om du tycker att det behövs. Ställ åt sidan

Ostsås: Smält margarinet i en stor kastrull och blanda i vetemjölet. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp under omrörning. Låt småputtra i 10 minuter

Varva färssås, ostsås och lasagneplattor i en ugnssäker form (25×25 cm), avsluta med ostsåsen. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter eller tills lasagneplattorna är färdiga.

2
4

Lindra oro med målning

Jag har haft ett år av nästan konstant ångest. Jag har varit rädd, ängslig, orolig, arg, ledsen men ibland också glad. De senaste veckorna har jag funderat på hur jag ska komma ur den onda spiralen och börja förstå mig själv.

När det känns som att ingen förstår mig måste jag kunna förmedla mina känslor till mig själv och själv lära mig att handskas med dem. Självterapi gissar jag att jag kan kalla det.

Jag fick en idé när jag såg mina barn sitta vid köksbordet och måla med akrylfärg. Stora superhjältar och vackra blommor växte fram på deras papper och på något vis kunde jag läsa av vilken känsla mina barn var i just då. Det var fint att det och jag tänkte “det där ska jag också göra”. Måla ut mina känslor, med mörka eller ljusa uttryck beroende på vilken känsla jag har just då. Alltså, jag är inte särskilt duktig på att måla, skulle säga att min nivå ligger i fas med en 7-åring (hehe) men jag har landat i att det inte behöver bli perfekt. Det perfekta kanske är det operfekta? Målet är inte att sälja konst eller ens hänga upp dom på väggen. Målet är att lära känna mina känslor för att sedan kunna handskas med dem!

Så nu ska jag sadla om till konstnär på fritiden och införskaffa mig konstnärsmaterial i olika färger, former och storlekar!

PUSS O GULL

0
4

Veganska kardemummakakor med kanelstekta äpplen

Jag tittade på mina halvtrötta äpplen i fruktfatet och tänkte att jag verkligen borde använda dom innan det är för sent så jag tog tag i min lilla fantasi och knåpade ihop dessa små, eller ja ganska stora godingar.

Kakorna är gjorda av mördeg med kardemumma och fyllda med kanelstekta äpplen.

Veganska kardemummakakor med kanelstekta äpplen

Portioner: 12 stycken

Tid: 30 minuter

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Mördeg

200 g mjölkfritt margarin

180 g/2 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

2 msk mortlar kardemumma

Kanelstekta äpplen

2 st medelstora röda äpplen

25 g mjölkfritt margarin

26 g/2 msk strösocker

8 g/1 msk malen kanel

Gör så här

Knåda ihop alla ingredienser till mördegen, antingen med händerna eller i en matberedare. Rulla 12 stycken bollar av degen och fördela på två plåtar klädda i bakplåtspapper. Tryck en grop i varje boll. Ställ in i kylskåpet.

Skär äpplena i små tärningar. Smält margarinet i en stekpanna och tillsätt äppelbitar, socker och kanel. Stek tills äpplena är mjuka. Fyll groparna i kakorna med de kanelstekta äpplena. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter och låt sedan kakorna svalna på plåten. Kakorna går bra att frysa.

0
2