Veganska chokladbollsbullar

Chokladbollar är ju en grymt god favorit hos både stora och små! Jag vet inte hur många gånger vi rullar chokladbollar här hemma. Den här gången har jag gjort en chokladbollssmet och brett den i goda bullar!

chokladbollsbullar

Ni vet väl att jag kommer släppa en bok den 20/4-21? Du kan förhandsbeställa den här

Veganska chokladbullar

Portioner: 20 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Bulldeg

30 g färsk jäst

3 dl vatten

90 g/1 dl strösocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

540 g/9 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

Fyllning

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat 

135 g/1 1/2 dl strösocker

12 g/2 msk kakao

10 g/2 tsk vaniljsocker

40 g/1 dl havregryn 

1 msk kallt kaffe

1 krm salt

Sockerlag

1/2 dl strösocker

1/2 dl vatten

Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 38 gradet och blanda ned det i jästen tills den smält. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Degen ska inte vara kladdig men smidig och spänstig när den är klar. I maskin tar det ungefär 15 minuter och för hand får du räkna med minst 5 minuter extra. Stjälp ut degen på ett bord och låt degen vila under en handduk i 20 minuter.

Mixa alla ingredienser till fyllningen tills du får en slät, kladdig smet. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel som är 1/2-1 cm tjock. Bred ut fyllningen över degen och rulla ihop långsida mot långsida så du får en längd. Skär ut bullar som är 5 cm breda. Använd gärna en brödkniv och såga dig igenom degen så håller den formen bättre. Du kan också mjöla kniven lätt om du upplever att det blir kladdigt. Fördela bullarna på två plåtar med bakplåtspapper. Jäs under handduk i 1 1/2-2 timmar. Koka sockerlagen och låt den svalna lite. Pensla bullarna med sockerlagen och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt dem svalna något på plåten.