Chokladbollar är ju en grymt god favorit hos både stora och små! Jag vet inte hur många gånger vi rullar chokladbollar här hemma. Den här gången har jag gjort en chokladbollssmet och brett den i goda bullar!
Ni vet väl att jag kommer släppa en bok den 20/4-21? Du kan förhandsbeställa den här
Veganska chokladbullar
Portioner: 20 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 200 grader
Ingredienser
Bulldeg
30 g färsk jäst
3 dl vatten
90 g/1 dl strösocker
10 g/2 tsk vaniljsocker
540 g/9 dl vetemjöl
3 g/1/2 tsk salt
100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
Fyllning
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
135 g/1 1/2 dl strösocker
12 g/2 msk kakao
10 g/2 tsk vaniljsocker
40 g/1 dl havregryn
1 msk kallt kaffe
1 krm salt
Sockerlag
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
Pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 38 gradet och blanda ned det i jästen tills den smält. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Degen ska inte vara kladdig men smidig och spänstig när den är klar. I maskin tar det ungefär 15 minuter och för hand får du räkna med minst 5 minuter extra. Stjälp ut degen på ett bord och låt degen vila under en handduk i 20 minuter.
Mixa alla ingredienser till fyllningen tills du får en slät, kladdig smet. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel som är 1/2-1 cm tjock. Bred ut fyllningen över degen och rulla ihop långsida mot långsida så du får en längd. Skär ut bullar som är 5 cm breda. Använd gärna en brödkniv och såga dig igenom degen så håller den formen bättre. Du kan också mjöla kniven lätt om du upplever att det blir kladdigt. Fördela bullarna på två plåtar med bakplåtspapper. Jäs under handduk i 1 1/2-2 timmar. Koka sockerlagen och låt den svalna lite. Pensla bullarna med sockerlagen och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt dem svalna något på plåten.
Lämna ett svar