Veganska ostvåfflor

OSTVÅFFLOR!!! Oj, vad jag skrek, men alltså ostvåfflor! Så sinnessjukt gott! Jag blir helt pirrig i kroppen.

Det har varit svårt för mig att hitta en vegansk ost som kan tillfredsställa mina upplevelser av ost. Den som är närmst hittills är Violife Epic Mature Cheddar Flavor som bör finnas i de flesta större livsmedelsbutiker.

veganska ostvåfflor frida

Veganska ostvåfflor

Portioner: 10 stycken

Tid: 30 minuter

Ingredienser

5 dl vetemjöl

0.5 tsk salt

2 krm jäst (jag använder torrjäst, men färsk går bra)

4 dl ljummet vatten

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

50 gram mjölkfritt margarin

Vegansk ost (jag använder Violife Epic Mature Cheddar Flavor)

Vitlök- och dillkräm

300 g växtbaserad färskost

3 msk växtbaserad matlagningsgrädde

1/2 tsk salt

1 st vitlöksklyfta

Citronzest och citronsaft efter smak

Dill efter smak

Gör så här

Våffelsmet: Smält margarinet på låg värme. Blanda vetemjöl, salt och torrjäst i en skål. Blanda i vatten pö om pö medan du rör i bunken med en ballongvisp (att blanda i lite vätska i taget gör att du slipper klumpar i smeten). Tillsätt matlagningsgrädde och det smälta margarinet. Riv osten och ställ åt sidan. Låt smeten svälla medan du gör vitlök- och dillkrämen och låter våffeljärnet bli varmt.

Vitlök- och dillkräm: Blanda alla ingredienser i en skål.

Gräddning: Häll lite våffelsmet i det varma järnet. Lägg på riven ost och lite till smet på toppen. Grädda tills gyllenbrun. Ät på stående fot och dippa i vitlök-och dillkrämen.