Som en härligt, kladdig äppelkaka med kardemumma och mandelmassa toppat med ett krispigt havresmul. En sannerligen god kaka!
Vegansk kardemummakladdkaka med äpple och havresmul
Portioner: 10 stycken
Tid: 1 timme + tid för att stelna
Ugn: 175 grader
Ingredienser
150 g mjölkfritt margarin
150 g mandelmassa
180 g/2 dl strösocker
180 g/3 dl vetemjöl
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
1 msk kardemumma (mald eller mortlad)
1 dl vegansk matlagningsgrädde
1 st stort, rött äpple
Havresmul
75 g mjölkfritt margarin
45 g/1/2 dl strösocker
90 g/1 1/2 vetemjöl
40 g/1 dl havregryn
21 g/1 msk ljus sirap
En nypa salt
Gör så här
Kladdkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ned det i den smälta margarinet. Blanda i övriga ingredienser och rör ihop till en smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform (23 cm i diameter). Skölj äpplet (skala om du vill) och skär det i små bitar. Strö över äppelbitarna över kladdkakan.
Havresmul: Nyp ihop alla ingredienser och strö över kladdkakan. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter eller tills kladdkakan är gyllenbrun i kanterna och vobblig i mitten. Låt kladdkakan sätta sig i kylskåpet tills den svalnat.
Lämna ett svar