Veganska äppelpajkakor med inbakad vaniljkräm

Dessa kakor med kanelstekta äpplen och inbakad vaniljkräm. Fantastiskt gott! Äpplena har jag plockat från äppelträdet i trädgården, är verkligen så glad att det finns fruktträd här!

veganska mini äppelpajer

Veganska äppelpajkakor med inbakad vaniljkräm

Portioner: 10 stycken

Tid: 1 timme

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Mördeg

100 g mjölkfritt margarin

45 g/1/2 dl strösocker

42 g/2 msk ljus sirap

240 g/4 dl vetemjöl

En nypa salt

Vaniljkräm

45 g/1/2 dl strösocker

18 g/2 msk vetemjöl

2 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

1 tsk vaniljpasta

Fyllning

4 st små äpplen (eller 2 st stora)

1 msk malen kanel

1 msk strösocker

Mjölkfritt margarin att steka i

Gör så här

Mördeg: Nyp ihop ingredienserna till mördegen och tryck ut den i 10 stycken aluminiumformar. Ställ in i kylskåpet. Spara degen som blir över.

Vaniljkräm: Blanda socker och vetemjöl i en kastrull. Rör i grädde och vaniljpasta under omrörning och koka upp till en tjock kräm. Rör om hela tiden så den inte bränns vid.

Fyllning: Skär äpplena i centimeterstora bitar. Lägg dem i en stekpanna tillsammans med kanel, socker och margarin. Stek mjuka.

Montering: Fyll formarna till hälften med vaniljkräm. Strö över äpple och smula lite deg på toppen. Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter. Låt svalna helt i formarna.

äppelpaj portion

 

 

Kommentarer

5 svar till ”Veganska äppelpajkakor med inbakad vaniljkräm”

  1. Hej! Har du något tips på att få degen bra när mjölet byts mot glutenfritt? Jag testade att byta rakt av och det vart inte helt lyckat.

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej,
      Jag har också svårt att få till mördeg glutenfritt. Du kan testa att addera 1 tsk fiberhusk och låta degen stå i 10 minuter i rumstemperatur innan du börjar knåda ut den. Jag har inte själv testat det men fiberhusken hjälper till få degen mer stabil

  2. Profilbild för Elin Svensson
    Elin Svensson

    Hej! Jag tänkte göra såna här till dotterns dop, kan man frysa in dom? Eller bör de ätas färska? Hur länge håller dom i såna fall? 🙂 hälsningar Elin

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej,
      Du kan frysa in dom! I kylen håller dom i ca 5 dagar 🙂

  3. Profilbild för Madeléine
    Madeléine

    Tack för ett fantastiskt recept! Jag bara älskar smakerna och hur smidigt det är att göra denna lyxvariant av äppelpaj! Fått mycket uppskattning vid bjudningar.
    Jag har testat att baka veganskt, med ingredienser för de utan allergier och preferenser, samt nu glutenfritt. Det blev riktigt bra: jag tog 2 dl av Lailas glutenfria mjölmix, 2 dl mandelmjöl + 1 tsk fiberhusk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *