Detta är en alldeles ljuvligt god, julig vetelängd med saffran, mandelmassa, vanilj, russin, mandel. Ja, alltså allt man kan önska sig i en julig bulle! Eller inte bulle, mer en skiva bulle?
Vegansk saffranslängd med mandelmassa
Portioner: 4 st längder
Tid: 3 timmar
Ugn: 200 grader
Ingredienser
30 g färsk jäst
3 dl vatten
1 g saffran
90 g/1 dl strösocker
540-570 g/9-9 1/2 dl vetemjöl
3 g/1/2 tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
Fyllning
200 g mjölkfritt margarin
200 g mandelmassa
90 g/1 dl strösocker
35 g/1/2 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
En nypa salt
Topping
Mandelspån
Pärlsocker
Russin
Sockerlag (koka 2 dl socker med 2 dl vatten till en simmig lag)
Gör så här
Deg: Smula jästen och saffranet i en bunke. Värm vätskan till fingervarmt (38-39 grader). Tillsätt vätskan i jästen och blanda runt till den lösts upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Blanda i vetemjölet, lite i taget och knåda till en deg (detta kan göras för hand eller i maskin). Klicka i margarinet och fortsätt knåda degen tills den blivit fast och smidig. Lägg ut degen på ett bakbord och låt den vila i 20 minuter under en handduk.
Fyllning: Riv mandelmassa och mixa den tillsammans med de andra ingredienserna i en matberedare. Du kan också mosa ihop fyllningen med en gaffel.
Utbakning: Dela degen i fyra bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen. Rulla rektangeln från långsida till långsida och skär den på mitten så du får två st halvmånar. Ta en del i varje hand och lägg dom omlott så du får en ”snurra”. Vik in kanterna under längden (se bild ovan) Fördela längderna på två plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 1 1/2-2 timmar under handduk. Pensla med sockerlag och strö över mandel, pärlsocker och russin över varje längd. Grädda längderna mitt i ugnen i 18-22 minuter eller tills dom fått en gyllenbrun färg. Pensla längderna med sockerlag igen direkt när de kommer ut ur ugnen.
Lämna ett svar