Vegansk pepparkakskladdkaka

Åh, du ljuvliga juliga kladdkaka med mycket smak av pepparkaka! Att jag inte bakat någon pepparkakskladdkaka under alla år jag bakat. Jag kollade igenom bloggen flera gånger och insåg att jag missat denna goding helt och hållet! Men nu är den här!

pepparkakskladdkaka vegansk

Vegansk pepparkakskladdkaka

Portioner: 8-10 bitar

Tid: 40 minuter + tid att svalna

Ugn: 175 grader

Ingredienser

150 g mjölkfritt margarin

150 g/2 dl mjukt farinsocker

180 g/2 dl strösocker

210 g/3 1/2 dl vetemjöl

18 g/2 msk pepparkakskryddor

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl kikärtsspad

Vegansk frosting

150 g mjölkfritt margarin

300 g växtbaserad färskost

En skvätt citronsaft (saften från citron)

240 g/4 dl florsocker

9 g/1 msk pepparkakskryddor

Lingon till topping

Gör så här

Kladdkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull. Det är viktigt att margarinet inte börjar koka, då kommer smeten skära sig. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt  övriga ingredienser. Rör ihop till en jämn, klumpfri smet med en slickepott. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform (22 cm i diameter) och grädda kladdkakan mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills den är fast i kanterna och fortfarande vobblig i mitten. Låt kladdkakan svalna helt, gärna i kylskåp

Frosting: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa färskosten med citronsaften med en elvisp tills den blir slät. Sikta i florsockret och pepparkakskryddorna och vispa ihop. Häll ned det smälta margarinet i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills du har fått en vit, härligt fluffig frosting. Ställ in frostingen i kylskåpet tills den blivit helt kall. Häll upp den i en spritspåse och spritsa den över kladdkakan. Toppa med lingon

 

Kommentarer

2 svar till ”Vegansk pepparkakskladdkaka”

 1. Profilbild för Renathe Holm
  Renathe Holm

  Hej
  Kan man byta ut kikärtspadet till något annat i ex. Pepparkakskladdkakan?

  1. Profilbild för fridasvegobak
   fridasvegobak

   Hej. Ja det går bra att byta mot samma mängs växtbaserad matlagningsgrädde, tex Oatly

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *