Den här kolan är väldigt högt över förväntan! Den är söt men har en härlig smak från julmust samtidigt som den ger en trevlig syra som väger upp det söta på ett ljuvligt sätt!
Det här receptet är en veganiserad variant från Frida Skattberg (@bakamedfrida) och originalreceptet hittar ni här. Ni är många som önskar att jag veganiserar recept från andra kreatörer och jag tycker att det är ett superkul upplägg! Då kan vi uppskatta fler goda recept från duktiga hemmabagare! Ni får gärna komma med önskemål på fler recept ni vill att jag ska veganisera, gärna med en länk!
Vegansk julmustkola
30 st kolor
30 minuter + tid för att stelna
Ingredienser
1 1/2 dl växtbaserad grädde (jag använder Alpro Cusine (den gröna förpackningen)
1 1/2 dl julmust (med socker och gärna avslagen)
140 g/1 dl vit sirap
180 g/2 dl strösocker
En nypa salt
100 g mjölkfritt margarin
Gör så här
Först och främst: Använd gärna avslagen julmust. Mät upp i ett glas och låt stå framme över natten. Den kommer skumma rejält om den är kolsyrad och då kommer du behöva skeda bort skummet medan kolan kokar.
Blanda alla ingredienser utom margarinet i en tjockbottnad kastrull och koka till 125 grader. Rör om då och då. Använd en termometer för säkert resultat. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet. Häll upp kolan i bakbalkar som står på ett bakplåtspapper (det fungerar också att använda en bakplåtspappersklädd form i samma storlek). Låt stelna i kylskåp. Skär rektangulära kolor och snurra varje kola. Strö över lite flingsalt om du vill. Hoppas det ska smaka.
Lämna ett svar