Vegansk Noblesse

Åh, nobless är en av mina favoriter. Tunna, krispiga och smälter på tungan. Är ni den som stoppar in hela i munnen på en gång eller biter ni av den? Jag trycker in hela, hehe.

Du kan göra vegansk Noblesse på två sätt. Antingen lite klurigare eller superenkelt. Det beror helt på vilken ambitionsgrad ni har för dagen! Jag kommer skriva ner båda tillvägagångssätten här.

När du tempererar choklad behöver du en termometer. Här finns en bra jävel som kostar skjortan och här hittar du en billigare variant som funkar utmärkt om du känner att du inte kommer använda termometer så ofta.

Att temperera choklad kommer ge den en glasig yta och en krispighet. Det säger liksom ”klick” när du tar en tugga. Du kan också förvara den i rumstemperatur utan att den smälter eller blir seg.

Temperera vegansk choklad

Smältning

Mörk: 45-50 grader

Ljus: 45 grader

Vit: 42 grader

Temperering

Mörk: 29 grader

Ljus: 28 grader

Vit: 27 grader

Slutgiltig temperatur

Mörk: 31-32 grader

Ljus: 30-31 grader

Vit: 29-30 grader

Gör så här

  1. Smält all choklad över vattenbad tills den når temperaturen för smältning.
  2. Häll ut tre fjärdedelar på en kall yta, marmor är bäst men jag äger ingen marmor (fattigt) så jag brukar använda baksidan på en plåt. Använd en degskrapa eller vinkelpalett och dra ut chokladen, skrapa ihop, dra ut om och om igen tills chokladen når temperaturen för temperering. 
  3. Blanda sedan chokladen med chokladen i skålen och mät så den har rätt temperatur för slutgiltig temperatur. Om inte så häll ut lite choklad igen och upprepa. Därefter använder du chokladen till det du vill. Doppa, praliner, toppings, you name it.

vegansk noblesse

Vegansk Noblesse

Portioner: 15 stycken bitar

Tid: 30 minuter eller 10 minuter

Ingredienser

200 g vegansk ljus choklad

1 dl cornflakes

Gör så här

Enkelt sätt: Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Krossa cornflakesen med handen i en påse och blanda ned i chokladen. Klicka ut små kluttar på ett bakplåtspapper och bred ut dom lite så dom blir tunna. Låt stelna i kylen

Lite klurigare sätt: Temperera chokladen (läs ovan hur man gör). Krossa cornflakesen med handen i en påse och blanda ned i chokladen. Bred ut chokladen i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Låt halvt stelna och stansa ut 15 stycken cirklar. Använd en pepparkaksform eller en stans. Plocka bort noblessen från bakplåtspappret när chokladen stelnat helt och förvara i en burk i rumstemperatur eller i kylskåpet.