Vegansk sommarsallad

Den här härliga salladen svängde jag ihop så fort jag hittade färska jordgubbar att köpa. Den är så god med tofu, caesardressing, mycket vegansk parmesan och nektariner!

Vegansk sommarsallad

4 portioner

Tid: 30 minuter

Ingredienser

Caesardressing

2 msk aqua faba

3 tsk citronjuice

1 tsk dijonsenap

1 st vitlöksklyfta

3 dl neutral olja (typ raps)

1 dl vegansk parmesan

Salt

3 msk vatten

Sallad

400 g fast tofu

Olja att steka i

Salt

1 st romansallatshuvud

1 st gurka

4 st nektariner

20 st jordgubbar

4 st rostbröd

1 dl vegansk parmesan

Gör så här

Caesardressing: Blanda aqua faba, citronsaft och dijonsenap i en skål. Riv i vitlöksklyftan. Mixa med en stavmixer i botten av skålen samtidigt som du ringlar i oljan i en tunn stråle. Mixa tills du får en fast sås. Blanda i parmesan, vatten och salt tills du får den konsistens och sälta du vill ha. Ställ åt sidan.

Sallad: Skär tofun i kuber och stek dem i en stekpanna med olja och salt tills de får en gyllenbrun färg. Bryt romansallaten i mindre bitar.

Skiva gurkan i trianglar. Blanda sallat och gurka med dressingen. Skiva nektariner och jordgubbar och blanda ned i salladen. Rosta bröden och skär dom i kuber. Lägg upp salladen på tallrikar. Toppa med tofu, krutonger och parmesan. Ät genast.

0
3

Vegansk pavlova med rabarber

En god dessert med söt pavlova, len vaniljkräm och syrlig rabarbetkompott. Perfekt dessert efter en god måltid i vårvärmen!

Vegansk pavlova med rabarber

Portioner: 6 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 100 grader

Ingredienser

Pavlova

1 dl aqua faba

1 tsk äppelcidervinäger (vitvinsvinäger funkar också)

90 g/1 dl strösocker

90 g/1 1/2 dl florsocker

24 g/2 msk majsstärkelse

Rabarberkompott

300 g rabarber (välj en röd sort)

45 g/1/2 dl strösocker

24 g/2 msk majsstärkelse

5 g/1 tsk vaniljsocker

2 tsk mortlad kardemumma

1 dl vatten

Vaniljkräm

Jag har använt marsankräm, följ instruktionerna på förpackningen men tillsätt 1 tsk vaniljsocker per 1 dl kräm

Gör så här

Pavlova: Vispa kikärtsspad och vinäger till ett skum. Använd elvisp. Tillsätt strösocker lite i taget samtidigt som du vispar. Tillsätt sedan florsocker lite i taget samtidigt som du vispar och vispa tills du får en toppig marängsmet. Vispa tillsist i majsstärkelsen. Fyll en spritspåse med marängen och sprita ut ”skålar” på en plåt med bakplåtspapper. Mina ”skålar” är ungefär 10 cm i diameter. Ställ in plåten i ugnen i ca 2 timmar så marängen får torka. Låt svalna i rumstemperatur

Rabarberkompott: Skiva rabarbern i små bitar. Blanda dem med övriga ingredienser i en kastrull och koka upp på låg värme, under omrörning tills du får en kräm. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna.

Vaniljkräm: Följ anvisningarna på förpackningen och tillsätt 1 tsk vaniljsocker per 1 dl kräm

Montering sker direkt innan servering. Fördela vaniljkrämen i groparna på pavlovan och toppa med rabarberkompotten.

0
3

Vegansk brownie

Jag vet, jag har många olika recept på brownies.. Många är allergiska mot baljväxter vilket innebär att de inte kan använda sig av aqua faba som många av mina recept innehåller. Därför ville jag ta fram ett gott recce på brownie utan baljväxter!

Den har brownien är precis som en brownie ska vara! Med en krispig yta och en segmjuk insida. Älskar det här receptet för det är också så enkelt att få till utan knussel.

Vegansk brownie

Portioner: 10 st bitar

Tid: 1 timme

Ugn: 175 grader

Ingredienser

100 g mjölkfritt margarin

150 g mörk choklad (54%)

75 g/1 dl mjukt farinsocker

180 g/2 dl strösocker

40 g/1 dl kakao

180 g/3 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

5 g/1 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

1 1/2 dl vegansk matlagningsgrädde

Gör så här

Smält margarin och choklad på låg värme i en kastrull tills det precis smält ihop. Blanda i övriga ingredienser tills du får en smet. Smeten är ganska fast. Bred ut smeten i en bakplåtpappersklädd springform (22 cm i diameter). Grädda brownien mitt i ugnen i 35-45 minuter. Den ska fortfarande Vata vobblig i mitten när du plockar ut den. Låt brownien svalna, gärna i kylskåp.

0
2