Vegansk majonäs – recept med kikärtsspad

Men två ingredienser får du en vegansk majonäs. HUR bra är inte det? Det enda du behöver för att få till konsistensen är kikärtsspad och olja. Därefter kan du smaksätta den med vad du vill!

Vegansk majonäs

Portioner: 2 dl

Tid: 5 minuter

Ingredienser

3 msk kikärtsspad

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja

Salt efter smak

Gör så här

Tillsätt att ingredienser i en skål, gärna en högre, cylinderformad skål. Mixa med stavmixer tills du får en fast majonäs. Håll mixern i botten av skålen så riskerar du inte att ingredienserna skär sig. Smaksätt majonäsen efter humör och förvara i kylskåpet i upp till 5 dagar.

0
4

Inlägget innehåller annonslänkar

Veganska hallon- och kardemummamuffins

Ett gäng härligt fluffiga muffins med mycket smak av hallon och kardemumma. En alldeles perfekt kombination för fikastunden!

Veganska hallon- och kardemummamuffins

Portioner: 12 stycken

Tid: 40 minuter

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Smul

25 g mjölkfritt margarin

30 g/1/2 dl vetemjöl

13 g/1 msk strösocker

Muffins

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

10 g/2 tsk bakpulver

2 msk mortlad kardemumma

3 g/1/2 tsk salt

1 dl neutral olja

1 dl växtbaserad dryck

200 g frysta hallon

12 stycken muffinsformar

Gör så här

Börja med smulet och nyp ihop alla ingredienser till det och ställ åt sidan. Vispa kikärtsspadet till ett skum i en bunke (jag använder en ballongvisp till detta). Vispa i strösocker i 15 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten med en slickepott. Blanda i olja och dryck tills du får en jämn, klumpfri smet. Tillsätt hallonen och vänd ihop dom snabbt i smeten utan att dom färgar av sig. Fördela smeten i 12 stycken muffinsformar. Strö över smulet och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter eller tills muffinsen är gyllenbruna.

0
14

Vegansk kardemummakladdkaka med äpple och havresmul

Som en härligt, kladdig äppelkaka med kardemumma och mandelmassa toppat med ett krispigt havresmul. En sannerligen god kaka!

Vegansk kardemummakladdkaka med äpple och havresmul

Portioner: 10 stycken

Tid: 1 timme + tid för att stelna

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kladdkaka

150 g mjölkfritt margarin

150 g mandelmassa

180 g/2 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 msk kardemumma (mald eller mortlad)

1 dl vegansk matlagningsgrädde

1 st stort, rött äpple

Havresmul

75 g mjölkfritt margarin

45 g/1/2 dl strösocker

90 g/1 1/2 vetemjöl

40 g/1 dl havregryn

21 g/1 msk ljus sirap

En nypa salt

Gör så här

Kladdkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ned det i den smälta margarinet. Blanda i övriga ingredienser och rör ihop till en smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform (23 cm i diameter). Skölj äpplet (skala om du vill) och skär det i små bitar. Strö över äppelbitarna över kladdkakan.

Havresmul: Nyp ihop alla ingredienser och strö över kladdkakan.

Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter eller tills kladdkakan är gyllenbrun i kanterna och vobblig i mitten. Låt kladdkakan sätta sig i kylskåpet tills den svalnat.

1
8