Vegansk Daim

Godis är något jag kan sakna. Särskilt choklad från de kända, animaliska varumärkena. Det mesta går ju att göra som växtbaserat alternativ och faktum är att den här Daim smakar precis som jag minns den från affären, i den lilla röda förpackningen. Den är dessutom väldigt enkel att få till och går att göra utan mandel för att fler ska kunna äta den!

Bakbalken jag häller kolan i finns här

vegansk Daim

Vegansk Daim

Vegansk Daim

Portioner: ca 10 bitar

Tid: 1 timme

Ingredienser

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag har använt Alpro Cuisine Cooking)

135 g/1 1/2 dl strösocker

70 g/1/2 dl ljus sirap

En nypa salt

25 g mjölkfritt margarin

3 msk mandelmjöl

80 g vegansk ljus choklad

Flingsalt

Gör så här

Häll grädde, socker, sirap och salt i en kastrull och koka upp. Låt kolan koka till 145 grader, använd helst en termometer. Det tar ca 20-30 minuter att få en hård kola. Glöm inte att röra i kolan under tiden, särskilt i slutet då den lätt vill bränna fast. (Om du inte har en termometer kan du ta lite kola på en sked och hålla under iskallt vatten, blir den hård så den går att bryta är den klar).

Under tiden som du kokar kolan rostar du mandelmjölet i en torr stekpanna tills det blir gyllenbrunt. När kolan är klar blandar du i margarin och mandelmjöl. Häll ut kolan i en bakbalk (15x15cm) eller direkt på ett bakplåtspapper. Låt stelna helt. Smält chokladen och bred den över den håra kolan. Strö över flingsalt och låt chokladen stelna. Du kan med fördel ställa in kolan i frysen en stund. Bryt kolan i bitar och du har din veganska Daim!

Kommentarer

7 svar till ”Vegansk Daim”

 1. Profilbild för Michaela
  Michaela

  Vilken ljus choklad använde du?

  1. Profilbild för fridasvegobak
   fridasvegobak

   Green Choice veganchoklad, den ljusa 🙂

 2. Profilbild för fridasvegobak
  fridasvegobak

  Det kan du absolut göra! Jag förvarar mina i frysen 🙂

 3. Profilbild för Erica

  Kan man bara utesluta mandelmjölet då?

 4. Vad ska man ersätta mandelmjölet med?☺️

  1. Profilbild för fridasvegobak
   fridasvegobak

   Du kan utesluta det helt om du är allergisk 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *