Godis är något jag kan sakna. Särskilt choklad från de kända, animaliska varumärkena. Det mesta går ju att göra som växtbaserat alternativ och faktum är att den här Daim smakar precis som jag minns den från affären, i den lilla röda förpackningen. Den är dessutom väldigt enkel att få till och går att göra utan mandel för att fler ska kunna äta den!
Bakbalken jag häller kolan i finns här

Vegansk Daim
Portioner: ca 10 bitar
Tid: 1 timme
Ingredienser
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag har använt Alpro Cuisine Cooking)
135 g/1 1/2 dl strösocker
70 g/1/2 dl ljus sirap
En nypa salt
25 g mjölkfritt margarin
3 msk mandelmjöl
80 g vegansk ljus choklad
Flingsalt
Gör så här
Häll grädde, socker, sirap och salt i en kastrull och koka upp. Låt kolan koka till 145 grader, använd helst en termometer. Det tar ca 20-30 minuter att få en hård kola. Glöm inte att röra i kolan under tiden, särskilt i slutet då den lätt vill bränna fast. (Om du inte har en termometer kan du ta lite kola på en sked och hålla under iskallt vatten, blir den hård så den går att bryta är den klar).
Under tiden som du kokar kolan rostar du mandelmjölet i en torr stekpanna tills det blir gyllenbrunt. När kolan är klar blandar du i margarin och mandelmjöl. Häll ut kolan i en bakbalk (15x15cm) eller direkt på ett bakplåtspapper. Låt stelna helt. Smält chokladen och bred den över den håra kolan. Strö över flingsalt och låt chokladen stelna. Du kan med fördel ställa in kolan i frysen en stund. Bryt kolan i bitar och du har din veganska Daim!
Lämna ett svar