Vegansk ananaspaj

Ananaspaj är sedan barndomen min absoluta favoritpaj. Alls andra pajer kan slänga sig i väggen om man jämför dem med en ananaspaj. Därför har jag gjort en vegansk variant som är helt AMAZING!

För dig som inte har ätit ananaspaj tidigare kan jag förklara vad det är. Ett frasigt pajskal fyllt med en krämig ananasfyllning som smakar lite sött, lite syrligt och lite exotiskt. Jag brukar äta ananaspaj tillsammans med en klick vaniljglass med den kan lika gärna avnjuter precis som det är!

vegansk ananaspaj

Följ mig på Instagram för mer tips, trix och inspiration kring växtbaserad bakning. Klicka HÄR för att komma till min profil!

Pajdeg

100 gram mjölkfritt margarn (rumstempererat)

1 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 krm salt

  1. Knåda ihop alla ingredienser till en deg, det kommer ta lite tid och den kommer vara mjölig i början men i takt med att du jobbar in glutenet kommer den bli en fast deg
  2. Tryck ut degen i en pajform (23 cm i diameter)
  3. Nagga bottnen med en gaffel och ställ formen i kylen i ca 30 minuter
  4. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i ca 7 minuter
  5. Plocka ur formen och sänk ugnen till 175 grader
Ananasfyllning

3 burkar konserverad, krossad ananas á 230 gram

2 dl växtbaserad creme fraiche

1 dl växtbaserad yoghurt

2 msk majsstärkelse

0,5-1 dl strösocker (beroende på hur söt du vill att pajen ska bli)

  1. Häll ananasen i en sil och låt saften rinna av (spara gärna saften, den är god att dricka)
  2. Blanda majsstärkelse och strösocker i en skål
  3. Blanda i creme fraiche och yoghurt till en jämn, klumpfri smet
  4. Vänd i ananasen
  5. Häll smeten i det förgräddade pajskalet
  6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 45-60 minuter (om du tycker att pajen ser blek ut kan du flytta upp den till den övre delen av ugnen de sista 5-10 minutrarna, men håll koll så den inte bränns vid)
  7. Låt din veganska ananaspaj sätta sig i minst 1 timme innan du skär i den

vegansk ananaspaj

Kommentarer

2 svar till ”Vegansk ananaspaj”

  1. Profilbild för Nina Marie Bahl
    Nina Marie Bahl

    Denne MÅ jeg lage, men har et spørsmål! Kan jeg bruke fersk ananas, tror du? Eller hørt fra noen som har prøvd det?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Det går bra! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *