Äppelsäsongen är här och jag älskar det! Mitt första bakverk är något som kommer få vänta i frysen och dukas fram tills vi får gäster. En äppelkaka med kanel och kardemumma. I smeten har jag rivna äpplen för att den ska vara extra saftig.
För att baka den här äppelkakan behöver du:
1,5 dl neutral olja
4,5 dl iKaffe
1,5 msk äppelcidervinäger
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk bakpulver
3 msk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
3 äpplen (mina var stora, dubbla antalet om dina är små)
En nypa salt
Garnering:
Strösocker
Kanel
Gör så här:
1. Skala och riv två äpplen grovt
2. Krama ur äppelrivet med händerna så större delen av saften går ur
3. Mät upp olja, iKaffe och äppelcidervinäger i en bunke och vispa med elvisp i ca en minut
4. Tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma och salt. Vispa i ytterligare en minut
5. Mät upp mjöl och bakpulver i en skål och blanda jämnt
6. Häll i mjölblandningen i bunken med de övriga ingredienserna och vispa på låg hastighet tills du får en jämn smet
7. Vänd äppelrivet och och rör om tills de blandats ordentligt i smeten
8. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll över smeten
9. Skölj och skiva det tredje äpplet och tryck i smeten
10. Pudra över strösocker och kanel
11. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 30-35 minuter
TIPS 1 – spara äppelsaften du får när du kramar ur äpplena. Frys dem i iskuber och använd i smoothie.
TIPS 2 – Jag gräddar alltid mina kakor på över och undervärme istället för varmluft eftersom jag tycker att ytan på bakverket får en mycket bättre textur. Om du gräddar i varmluft är det inte säkert att kakan behöver lika lång tillagningstid. Håll utkik på hur det går för gräddningen!
Lämna ett svar