ANNONS

Saftig äppelkaka i långpanna

/

Äppelsäsongen är här och jag älskar det! Mitt första bakverk är något som kommer få vänta i frysen och dukas fram tills vi får gäster. En äppelkaka med kanel och kardemumma. I smeten har jag rivna äpplen för att den ska vara extra saftig.

För att baka den här äppelkakan behöver du:

1,5 dl neutral olja

4,5 dl iKaffe

1,5 msk äppelcidervinäger

6 dl vetemjöl

3 dl strösocker

2 msk bakpulver

3 msk vaniljsocker

1 msk malen kardemumma

3 äpplen (mina var stora, dubbla antalet om dina är små)

En nypa salt

Garnering:

Strösocker

Kanel

Gör så här:

1. Skala och riv två äpplen grovt

2. Krama ur äppelrivet med händerna så större delen av saften går ur

3. Mät upp olja, iKaffe och äppelcidervinäger i en bunke och vispa med elvisp i ca en minut

4. Tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma och salt. Vispa i ytterligare en minut

5. Mät upp mjöl och bakpulver i en skål och blanda jämnt

6. Häll i mjölblandningen i bunken med de övriga ingredienserna och vispa på låg hastighet tills du får en jämn smet

7. Vänd äppelrivet och och rör om tills de blandats ordentligt i smeten

8. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll över smeten

9. Skölj och skiva det tredje äpplet och tryck i smeten

10. Pudra över strösocker och kanel

11. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 30-35 minuter

TIPS 1 – spara äppelsaften du får när du kramar ur äpplena. Frys dem i iskuber och använd i smoothie.

TIPS 2 – Jag gräddar alltid mina kakor på över och undervärme istället för varmluft eftersom jag tycker att ytan på bakverket får en mycket bättre textur. Om du gräddar i varmluft är det inte säkert att kakan behöver lika lång tillagningstid. Håll utkik på hur det går för gräddningen!

3
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00