Veganska äppelmums med kolaglasyr

Vegansk äppelmums med kolaglasyr är en ljuvlig äppelkaka bakad i långpanna som toppas med en glasyr som smakar kola. I kakan hittar man små bitar av äpple tillsammans med kanel och kardemumma. Det här är en kaka som kommer gå varm hela äppelsäsongen, det kan jag lova!

veganska äppelmums

Följ mig på

Instagram

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Veganska äppelmums med kolaglasyr

Äppelkaka

3 stycken röda äpplen

3 dl kikärtsspad

450 g/5 dl strösocker

360 g/6 dl vetemjöl

80 g/1 dl majsstärlekse

1 msk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

15 g/1 msk vaniljsocker

15 g/1 msk bakpulver

6 g/1 tsk salt

200 gram mjölkfritt margarin

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skölj och skär äpplena till små kuber. Ställ åt sidan
  3. Vispa kikärtsspad och strösocker tills det blir vitt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Rör om. Blanda i äppelbitarna
  4. Smält margarinet på låg värme och blanda sedan ned det i smeten
  5. Bred ut smeten i en klädd, rektangulär form (25x35cm) och grädda äppelkakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan svalna något och vänd upp den på ett nytt bakplåtspapper

Kolaglasyr

75 g mjölkfritt margarin

ca 37 g/0,5 dl ljust muscovadosocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

250 g florsocker

3 msk växtbaserad matlagningsgrädde

  1. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i övriga ingredienser och rör om tills du får en slät kräm. Låt svalna och stelna något innan du breder glasyren över äppelkakan. Toppa med flingsalt