Hemgjorda Ballerinakex

Ballerinakakor eller Ballerinakex är min absoluta favorit bland köpta småkakor. Nougaten i mitten är så ljuvligt god och de spröda kexen smakar som en dröm tillsammans med en kopp kaffe på eftermiddagen när energinivån behöver lite påfyllning. Jag skulle lätt kunna äta ett paket själv, inget snack om saken. Det är synd bara att ballerinakex inte är veganska. Eller, är dom inte? Jo, i det här receptet är dom helt fria från animaliska produkter!

Jag funderade länge på om jag skulle göra kexen så likt originalet som möjligt eller om jag skulle tillfredsställa mina egna smaklökar maximalt. Receptet är löjligt enkelt. Det enda man egentligen behöver se till att ha hemma är två runda formar, en lite större och en lite mindre. Jag hade en liten pepparkaksform och till det lilla hålet använde jag botten av en liten tyll

balleriakex1

ballerinakex hemmagjorda

Mördegskakor

Portioner: 30 stycken kakor

Tid: 30 minuter + 30 minuter i kylskåpet

Ugn: 200 grader

Förvaring: Du kan förvara kakorna i rumstemperatur i någon dag och i frysen i upp till 3 månader

Ingredienser

200 g mjölkfritt margarin

90 g/1 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

6 g/1 msk kakao

3 g/ 1/2 tsk salt

1 1/2 dl vegansk nougatkräm (det finns vegansk ”Nutella” att få tag i i större livsmedelsbutiker)

Knåda ihop margarin, socker, mjöl och salt till en smidig deg. Dela degen på mitten och knåda in kakaon i den ena degen. Lägg plastfolie runt de två degarna och lägg in i kylen i 30 minuter. Kavla ut degarna en och en. Du kan eventuellt behöva mjöla bordet lite. Stansa ut 30 stycken cirkar av vardera deg med en pepparkaksform. I den ljusa delen stansar du ut ett mindre hål i mitten av varje cirkel (jag har använt en liten tyll för detta ändamål). Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter. Låt kakorna svalna. Klicka ut lite Nutella i mitten av varje chokladkaka och tryck försiktigt på den ljusa kakan.