ANNONS

Hemgjorda Ballerinakex

/

Ballerinakakor eller Ballerinakex är min absoluta favorit bland köpta småkakor. Nougaten i mitten är så ljuvligt god och de spröda kexen smakar som en dröm tillsammans med en kopp kaffe på eftermiddagen när energinivån behöver lite påfyllning. Jag skulle lätt kunna äta ett paket själv, inget snack om saken. Det är synd bara att ballerinakex inte är veganska. Eller, är dom inte? Jo, i det här receptet är dom helt fria från animaliska produkter!

Jag funderade länge på om jag skulle göra kexen så likt originalet som möjligt eller om jag skulle tillfredsställa mina egna smaklökar maximalt. Det jag valde mellan var vilken kakaohalt nougaten skulle vara i. Mörk eller ljus. Tillslut valde jag den lite mörkare varianten och jag tyckte att smaken blev helt underbar! Om man föredrar ljus nougat använder man bara en ljus vegansk choklad istället för en mörk. Receptet är löjligt enkelt. Det enda man egentligen behöver se till att ha hemma är två runda formar, en lite större och en lite mindre. Jag hade en liten pepparkaksform men till det lilla hålet blev jag tvungen att vara kreativ. Korken till mitt läppsyl råkade vara helt perfekt. Haha. Nu kommer receptet:

Mördegskakor

200 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

3 msk kikärtsspad

1 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

2 msk kakao

 1. Vispa upp margarin och strösocker tills det blir vitt och fluffigt med elvisp
 2. Tillsätt kikärtsspadet och fortsätt vispa
 3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt i en skål och vänd försiktigt ner det med en slickepott
 4. Blanda till en deg
 5. Plocka ur hälften av degen, tillsätt kakaon och blanda ut tills den blandats ut jämt
 6. Kyl mördegarna i 20 minuter så de inte blir så kladdiga att arbeta med
 7. Kavla ut den ljusa degen på ett lätt mjölat bord och stansa ut cirka 30 rundlar
 8. Stansa ett litet hål i mitten av kakorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
 9. Kavla sedan ut chokladdegen och stansa ut lika många rundlar (men inte några små hål)
 10. Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i cirka 7 minuter
 11. Låt kakorna svalna helt
Nougat

100 gram hasselnötter

75 gram mörk/ljus vegansk choklad (jag använde en med 70% kakaohalt)

0,75 dl florsocker

 1. Rosta hasselnötterna i stekpannan tills skalen börjar släppa
 2. Låt nötterna svalna något och gnugga sedan av skalen
 3. Mixa sönder nötterna i en matberedare eller mixer och fortsätt mixa på hög hastighet tills nötterna blivit en kräm
 4. Mixa ner florsockret
 5. Smält chokladen och ringla ner den i hasselnötskrämen
 6. Fortsätt mixa en stund så nötterna males ner ordentligt och nougaten blir så slät som möjligt
 7. Häll den färdiga nougaten i en spritspåse och låt den svalna i kylen
 8. Klipp ett litet hål i spritspåsen och tryck ut en klick nougat på varje chokladkaka
 9. Tryck sedan försiktigt på den ljusa kakan och låt Ballerinakexen sätta sig en stund i kylen

TIPS – Kakorna går att frysa

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00