Häromdagen frågade jag familjen vad man mer kan göra för bakverk som smakar Snickers. Dom skrattade åt mig eftersom allt jag tänker på är Snickers. Innan dom hann svara skrek jag rakt ut ”SNICKERSDAMMSUGARE”. Genialisk idé tyckte jag. Det tyckte dom också när dom smakat!
Veganska Snickersdammsugare är relativt enkla att baka men lite pilliga. Ha tålamodet på rätt plats och följ instruktionerna noga så ska de bli supergoda och snygga!
Den bruna marsipanen har jag köpt hos My Perfect Day.


Veganska Snickersdammsugare
Portioner: 10-12 stycken
Tid: 1 timme
Kolasås
45 g/ 1/2 dl strösocker
70 g/ 1/2 ljus sirap
1/2 dl växtbaserad grädde (jag använder Alpro sojavisp)
1 krm salt
2 msk mjölkfritt margarin
Koka alla ingredienser utom margarin till en kolasås som mäter 118 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält samman med kolasåsen. Låt svalna och häll upp i en spritspåse. Kolasåsen behöver vara rumstempererad när du spritsar ut den. Jag förberedde den kvällen innan.
Snickers
150 g jordnötssmör (utan socker)
140 g/1 dl ljus sirap
45 g/ 1/2 dl strösocker
40 g/1 dl kokosflingor
60 g/6 dl cornflakes
5 g/1 tsk vaniljsocker
Mixa alla ingredienser till en smet. Den är som en lös deg när den är klar. Dela degen i två delan och lägg på en bit plastfolie. Rulla varje deg till en rund längd i plastfolien och öppna upp. Gör en djup grop i varje längd. Sprits kolasåsen i gropen. Se till att du har tillräckligt med utrymme för att nypa ihop degen så kolasåsen inte rinner ut. Fyll alltså gropen bara till hälften. Nyp ihop degen och rulla in den i plastfolien igen tills den blir rund och fin. Lägg in längderna i frysen i 20 minuter.
Dammsugare
250 g brun marsipan
100 g vegansk vit choklad
100 g salta jordnötter
Kalva ut marsipanen till en rektangel som är lika lång som längderna du har i frysen. Plocka ut längderna ur foliet och lägg en av dem i kanten av marsipanen. Rulla ihop så marsipanen täcker längden hela vägen runt och skär ett snitt så överflödig marsipan försvinner. Skär längderna till dammsugare. Varje längd blir 5-6 stycken bitar. Hacka jordnötterna smått. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och doppa ändarna. Rulla ändarna i jordnötterna. Lägg på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna.






Lämna ett svar