Kladdkaka med hallon- och lakritsfrosting

Lakrits hallon

Jag ska ärligt erkänna att lakrits inte har varit en av mina favoritsmaker. Det är något visst med lakritsroten, antingen älskar man smaken den ger eller hatar man den. Jag har aldrig tillhört kategorin som stoppar lakrits i godispåsen men jag har gett godiset ett försök lite titt som tätt eftersom jag vet att smaklökarna förändras och med åren kan man börja tycka om smaker man inte tidigare gillat. I helgen smakade jag lakrits för första gången på länge och faktum är att det smakade gott. Då började jag även spåna på ett recept som innehåller just lakrits.

Choklad är en givet tillsammans med det nattsvarta, sötsalta lilla godiset. Jag vet också att hallon och lakrits passar bra ihop och jag bestämde mig för att knåpa ihop något jag skulle kalla ”ett säkert kort” för den som inte är lakritsälskare ut i fingerspetsarna. Den här kladdkakan har snälla, men ack så goda smaker. Frostingen är en bas med smak av vit choklad som är uppdelad i två delar varav den ena är smaksatt med lakrits och den anda med hallon.

Smaken av lakrits får jag genom att använda mig av lakritspasta. Det är en trögflytande, svart vätska som finns att köpa lite här och var i butik. Hallonpurén gör jag genom att koka upp lika delar hallon och socker och sila av till en jämn puré. Jag har spritat på frostingen över kladdkakan eftersom det ger ett snyggt, festligt intryck men är egentligen väldigt simpelt. Något jag verkligen funnit en kärlek till är olika tyllar att spritsa med, det ger verkligen ett mycket snyggare slutresultat!

Nu går vi vidare till receptet

Kladdkaka

2,5 dl vetemjöl

3 dl strösocker

0,5 dl kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

0,5 tsk salt

1 dl kikärtsspad

150 gram mjölkfritt margarin

 1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
 2. Smält margarinet och rör i det i bunken tillsammans med kikärtsspadet
 3. Blanda till en jämn, klumpfri smet
 4. Smörj en springform (22 cm i diameter) med lite margarin och ”bröa” med kakao
 5. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter
 6. Låt kladdkakan svalna helt
Frosting

150 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

5 dl florsocker

100 gram vit vegansk choklad

2 msk hallonpuré

1 msk laktirspasta

 1. Vispa upp margarin och florsocker tills det blir fluffigt
 2. Smält den vita chokladen
 3. Häll ner chokladen i en tunn stråle i frostingen medan du vispar på hög hastighet och fortsätt vispa till du får en jämn frosting
 4. Dela upp frostingen i två bunkar
 5. Tillsätt hallonpuré i den ena och lakritspasta i den andra, blanda tills det blir jämnt fördelat
 6. Häll upp de olika frostingarna i två spritspåsar och sprita det mönster du önskar
 7. Ställ in i kylen tills det är dags att servera kladdkakan

Spritsad kladdkaka

Vegansk kladdkaka