Chokladrulltårta med cream cheesefyllning

Den här rulltårtan har inte en vanlig rulltårtsbotten. Faktum är att idén till min chokladrulltårta föddes när jag glömde bort min kladdkaka i ugnen och gräddade den för länge. Jag har så svårt att slänga saker som går att äta och blev därför tvungen att vara extra kreativ. När jag smakade på min misslyckade kladdkaka var den väldigt god, men inte så kladdig så jag testade att klämma lite på den och kom då på att kavla ut den. Jag tittade i kylskåpet och hittade en burk vegansk färskost. I skafferiet fanns det florsocker och så var jag igång med elvispen.

Det är konstigt egentligen att mina mest oplanerade recept blir de som smakar allra godast. Kanske har det att göra med den djupt gömda prestationsångesten eller kanske bara är det så att min kreativitet är som bäst när den inte är påtvingad.

Förresten, ni följer väl min Instagram? Igår la jag upp 5 livsmedel jag alltid har i köket när jag bakar på min Insta story vilket blev mycket populärt bland mina följare! Kika in den du också (klippen finns sparade som höjdpunkter) genom att besöka min profil HÄR

Chokladkaka

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

150 gram mjölkfritt margarin

1 dl kikärtsspad

0,5 dl vatten

(3 msk växtbaserad dryck, till efter gräddning)

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 3. Smält margarinet och blanda i vatten och kikärtsspad
 4. Blanda i det i de torra ingredienserna tills du får en jämn, klumpfri smet
 5. Häll smeten i en springform (24 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen i 18 minuter
 6. Låt chokladkakan svalna helt
 7. Häll över 3 msk växtbaserad dryck över chokladkakan och mosa ihop den med händerna
 8. Ta ett ark bakplåtspapper och tryck ut en rektangel av chokladdegen
 9. Lägg ett nytt ark bakplåtspapper ovanpå chokladdegen och kavla ut den tills den blir 0,5 cm tjock
 10. Skär kanterna jämna med en pizzzaslice eller kniv
Crem cheesefyllning

100 gram mjölkfritt margain (rumsvarmt)

100 gram växtbaserad färskost (rumsvarmt)

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj)

 1. Vispa alla ingredienser med elvisp tills du får en fluffig, vit kräm (om fyllningen skulle skära sig beror det troligtvis på att ingredienserna varit för kalla (vilket är lätt hänt). MEN, det är ingen fara. Bara fortsätt vispa med elvispen på högsta effekt tills krämen går ihop)
 2. Bred krämen på den utkavlade chokladdegen men lämna 2 cm vid kanterna tomma
 3. Rulla ihop tårtan från kortsida till kortsida och skär av de yttersta kanterna
 4. Servera rulltårtan och förvara den sedan i kylen!

Chokladrulltårta