Vegansk karuselltårta

Vegansk karuselltårta. Helt enkelt en rulltårta i annat format! Väldigt simpel att baka och går att piffa lite som man vill. Bara med färska bär, spacklad med grädde eller som jag gjort, täckt i marsipan.

karuselltårta1 karuselltårta2

Vegansk karuselltårta

Portioner: 8-10 bitar

Tid: 30 minuter

Ugn: 250 grader

Ingredienser

Rulltårta

50 g mjölkfritt margarin

1 1/2 dl kikärtsspad

225 g/2 1/2 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

1 1/2 dl växtbaserad dryck

Fyllning/topping

2 msk strösocker

2 dl sylt (valfri sort, jag har drottningsylt)

2 dl växtbaserad vispgrädde

500 g marsipan av valfri färg

Gör så här

Smält margarinet på låg värme i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa kikärtsspad med ballongvisp tills det blir fluffigt och vispa sedan i strösockret. Blanda dom torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop. Tillsätt margarinet och drycken och blanda försiktigt ihop till en jämn, klumpfri smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (30×40 cm) och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter. Plocka ut formen och strö över strösocker. Lägg på ett nytt bakplåtspapper och vänd kakan upp och ned. Dra försiktigt av bakplåtspappret som kakan gräddats på (om kakan fastnar kan du pensla på kallt vatten på pappret så kommer det lossna). Bred på sylten medan kakan fortfarande är varm. Skär ut 7 stycken remsor från kortsida till kortsida. Rulla ihop en av längderna till en rulle och lägg på ett fat. Bygg på med resten av remsorna och ställ in tårtan i kylskåpet tills den blir helt kall.

Vispa grädden fast och spackla tårtan. Kavla ut marsipanen och täck tårtan. Karuselltårtan kan förvaras i kylskåp i upp till 5 dagar.