Vegansk äppelrulltårta

Vegansk äppelrulltårta smakar lite som en äppelpaj i form av en rulltårta. Fyllningen är ljuvligt goda kanelstekta äpplen som gör hela rulltårtan fantastiskt god och saftig!

På tal om äpplen, jag ska odla äpplen i år tänkte jag. Jag får för mig att det är lite knepigt men tänker åtminstone ge det ett försök. Hur fint är det inte om jag lyckas ha ett äppelträd som heter Albin och ett som heter Elvin som följer deras växtkurva? Jag har sparat kärnorna från äpplena till det här receptet som jag ska plantera i små krukor så fort de torkat till!

vegansk äppelrulltårta

Följ mig på

Instagram

Facebook

Vegansk äppelrulltårta 10-15 bitar

180 gram/2 dl strösocker

5 gram/1 tsk bakpulver

18 gram/2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

150 gram/2,5 dl vetemjöl

150 gram/1,5 dl vatten

75 gram mjölkfritt margarin

2 msk strösocker + 1 msk malen kanel till topping

Äppelfyllning

3 stycken röda äpplen

30 gram mjölkfritt margarin 

45 gram/0,5 dl strösocker

2 msk malen kanel

1 krm malen, torkad ingefära

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Blanda att torra ingredienser i en bunke. Smält margarinet och blanda i det tillsammans med vattnet tills du får en jämn, klumpfri smet
  3. Klä en ugnsform (30x40cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten i ett jämnt lager. Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i 5-7 minuter
  4. Plocka ur formen ur ugnen och strö över strösocker och kanel över kakan
  5. Låt den svalna i fem minuter innan du vänder ur kakan ur formen (det gör du genom att använda exempelvis en skärbräda med ett bakplåtspapper på, placera den med bakplåtspappret närmast kakan och vänd hela plåten upp och ned så den sockrade sidan hamnar nedåt)
  6. Pensla bakplåtspappret med kallt vatten (för att det blir lättare att dra loss då) och dra loss det från kakan (börja alltid i kanterna och arbeta dig inåt, på så sätt kommer inte kanterna lossna då de gärna fastnar i bakplåtspappret)
  7. Skär äpplena smått och stek dem i stekpanna tillsammans med de andra ingredienserna tills äpplena blivit mjuka. Bred på fyllningen över rulltårtan och rulla ihop den med hjälp av bakplåtspappret
  8. Låt rulltårtan ligga kvar i bakplåtspappret och ställ den kallt i mint 40 minuter så rulltårtan får sätta sig innan du skär den i bitar