Chokladmuffins med kardemummacrumble

Chokladmuffins är utmärkta att förvara i frysen och plocka fram när man får oväntade gäster! Visste ni att choklad och kardemumma är en klockren smakkombination? De gifter sig så gott i munnen så man vill bara ha mer och mer. Ni måste testa!

Många undrar hur man får fluffiga kakor utan att använda ägg. Om ni följer mig vet ni vid det här laget att kikärtsspad är ett utmärkt substitut för ägg. MEN, inte i alla lägen. Att vispa kikärtsspad och socker, så som man gör med ägg och socker i exempelvis muffins, fungerar inte. Kikärtsspadet och sockret kommer bli en marängsmet istället för en porös smet som man får när man vispar ägg och socker. Det kommer i sin tur innebära att din veganska kaka kommer bli kompakt och kladdig istället för hög och fluffig. Kikärtsspad i all ära, men tyvärr är den väldigt vek i jämförelse med ägg.

Vad man istället kan använda sig av är bakpulver och äppelcidervinäger. Dessa två bildar en kemisk reaktion som får bakverket att resa sig och bli fluffig istället för kompakt. Det blir en konsistens som liknar bakverk med ägg väldigt mycket. Och nej, du behöver inte vara orolig, vinägern kommer inte ta smak i bakverket.

Nu går vi vidare till receptet!

Chokladmuffins ca 8 stycken

8 stycken muffinsformar

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 msk äppelcidervinäger

1,5 dl växtbaserad, naturell yoghurt (jag använde havregurt)

1,5 dl neutral olja (jag använde rapsolja)

100 gram mörk choklad

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  3. Tillsätt äppelcidervinäger, yoghurt och olja och blanda till en jämn, ganska tjock, smet
  4. Hacka chokladen och vänd ner det i smeten
  5. Fyll tre fjärdedelar av muffinsformarna med smet
Kardemummacrumble

25 gram mjölkfritt margarin

0,5 dl vetemjöl

0,5 dl strösocker

1-2 tsk malen kardemumma

  1. Knåda ihop alla ingredienser till en smuldeg
  2. Smula över degen över muffinsen
  3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 20 minuter
  4. Låt muffinsen svalna och sätta sig något innan du serverar dem