Vegansk citrontårta är magiskt god med sin sötsyrliga, friska smak. Bottnarna är ljusa och tårtan är fylld med lemoncurd och spacklad med en vaniljsmörkräm. Smaklökarna kommer dansa när du äter den här tårtan!
Sockerkaksbottnar
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 dl strösocker
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 dl neutral olja
2 dl kokande vatten
1 msk äppelcidervinäger
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke
- Koka upp vattnet och dra av från plattan
- Blanda i olja och äppelcidervinäger i vattnet
- Tillsätt vattnet i de torra ingredienserna under omrörning och blanda till en jämn, klumpfri smet
- Häll smeten i en rund form (20 cm i diameter)
- Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter
- Låt tårtbottnen svalna helt
Lemoncurd
2 citroner
3 dl strösocker
1 dl vatten
4 msk majsstärkelse
50 gram mjölkfritt margarin
- Pressa citronsaften i en kastrull
- Tillsätt strösocker och vatten och koka upp
- Rör ned majsstärkelsen (lite åt gången så det inte blir klumpar)
- Låt lemoncurden koka i ca 3 minuter eller tills den tjocknat
- Dra av kastrullen från plattan och rör ned margarinet tills det smält
- Kyl ned lemoncurden i kylskåp
Vaniljsmörkräm
150 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
50 gram vegansk färskost (rumsvarmt)
2 tsk vaniljsocker
250 gram florsocker (ett halvt paket)
- Vispa ihop alla ingredienser till en fast kräm
- Fyll en spritspåse med vaniljsmörkrämen
Montering
- Skär tårtbottnen så du får tre delar
- Placera en den på ett fat
- Spritsa en cirkel runt yttre delen av bottnen (så det blir som en kant)
- Bred på ett lager lemoncurd och täck över med smörkräm
- Placera en ny tårtbotten över den första och upprepa steg 3 och 4
- Lägg på den sista tårtbottnen och spritsa ut smörkrämen runt om tårtan
- Använd en spatel för att spackla tårtan (gör gärna ett tunnare lager och kyl ned tårtan innan du gör ett tjockare lager)
- Garnera tårtan med färska frukter och/eller bär
Lämna ett svar