Vegansk saffranskladdkaka med mandel- och vit chokladgrädde

Innehåller annonslänkar

Vegansk saffranskladdkaka

Hörni, vad vore väl en jul utan en vegansk saffranskladdkaka? Jag är som ni kanske vet vid det här laget helt jädra galen i kladdkakor och att inte ha en med saffran i på min bakblogg skulle kännas skamligt. Jag har länge tänkt baka en vegansk saffranskladdkaka men inte riktigt luskat ut var, när, hur, om ni förstår. Det känns lite tafatt att göra en utan något extra. Men så igår morse bara kom det till mig, precis som alla andra idéer jag får. Det är klart att jag ska toppa min saffranskladdis med mandel- och vi chokladgrädde. SÅ KLART!

Jag har fått många nya läsare den senaste tiden och alla är lika förvånade över att det finns vit vegansk choklad. ÅH JA, det skall ni vet att det finns och det är GUDAGOD! Utan att överdriva tycker jag att den smakar betydligt mycket bättre än kovarianten. Den är inte alls lika sötsliskig och den här har en ljuvlig ton av vanilj i sig. Helt underbar om du frågar mig! Jag använder bland annat en från märket iChoc, den kan du beställa den HÄR!

Vegansk saffranskladdkaka

Det finns dock ett litet dilemma med växtbaserade produkter, som ger mig en liten utmaning när jag skapar nya recept. Fetthalten är mycket, mycket lägre än komjölksbaserade produkter vilket gör att de inte går att använda på likvärdigt sätt. Ibland kan växbaserade produkter behöva en extra skjuts för att hålla ihop eftersom de som sagt är lite klenare än (icke) alternativet. Då kan man använda exempelvis Xantangummi som är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel som man använder mycket i glutenfri bakning. Den finns att köpa i de flesta större matvarubutiker och om du inte kan hitta den kan du be personalen beställa hem den! Du kan läsa mer om Xantangummi HÄR.

I mandel- och vit chokladgrädden har jag tillsatt lite Xantangummi för att få den spritsbar. Det är inte nödvändigt om man vill servera grädden i en skål bredvid.

Vegansk saffranskladdkaka

150 gram mjölkfritt margarin

0,5 gram saffran (ett paket)

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

1 dl kikärtsspad

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält margarinet i micron eller i en kastrull
  3. Tillsätt i saffranen i margarinet, blanda runt och låt det stå och dra
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör i margarinet
  5. Tillsätt till sist kikärtsspadet och blanda till en jämn, klumpfri smet
  6. Klä en springform med bakplåtspapper och häll i smeten
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 18 minuter
  8. Låt kladdkakan svalna helt
Vit- choklad och mandelgrädde

1,5 dl växtbaserad vispgrädde (jag använde sojavispgrädde)

100 gram mandelmassa

100 gram vit vegansk choklad (du kan köpa vit vegansk choklad i större matvarubutiker, men jag burkar beställa den HÄR)

Ev. en knivsudd Xantangummi

Granatäppelkärnor till topping

  1. Häll upp vispgrädden i en kastrull
  2. Ris mandelmassan på rivjärn och häll ner i grädden
  3. Koka upp mandelgrädden och dra av kastrullen från plattan
  4. Bryt i chokladen och rör om tills den smält samman med grädden
  5. Kyl grädden i kastrullen i kylskåp till den satt sig ordentligt (minst 2 timmar)
  6. Vispa upp grädden med elvisp och tillsätt vid behov en lite, lite xhantangummi
  7. Bred eller spritsa över grädden över kladdkakan eller servera den i en skål bredvid!
  8. Garnera med lite granatäppelkärnor

Vegansk saffranskladdkaka