Marängskålar med blåbärscurd och chokladfluff

Marängskålar med blåbärscurd och chokladfluff är en klockren nyårsdessert! Den har en fin blandning av krisp, syra och sötma som kommer bli perfekt efter en god middag!

Marängskålarna tar ett par timmar att göra så allra bäst är det att förbereda desserten dagen innan nyårsafton.

Maräng

1 dl kikärtsspad

1 dl strösocker

  1. Sätt ugnen på 100 grader
  2. Vispa kikärtsspadet hårt med elvisp så topparna blir fasta
  3. Tillsätt lite socker i taget medan du vispar och vispa marängen i cirka fem minuter. Marängen ska vara fast, glansig och den ska inte ha några sockerkristaller kvar
  4. Häll upp marängen i en spritspåse och sprita ut fyra större klickar
  5. Ta en tesked och forma en rätt bred grop i varje maräng
  6. Grädda marängen mitt i ugnen i cirka 2 timmar
  7. Låt marängerna svalna helt
Blåbärscurd

150 gram blåbär

1 lime (saften)

1 dl strösocker

4 msk majsstärkelse

0,5-1 dl vatten

50 gram mjölkfritt margarin

  1. Tina blåbären och pressa ut saften genom en sil ned i en kastrull (bärmoset ska inte användas)
  2. Pressa i limesaften i blåbärssaften
  3. Tillsätt socker, majsstärkelse och vatten och blanda runt ordentligt tills eventuella klumpar försvunnit
  4. Tillsätt vattnet och koka upp blåbärscurden under konstant omrörning och låt den sedan puttra tills den tjocknat
  5. Dra av kastrullen från plattan och rör ned margarinet tills det smält samman
  6. Om du upplever att din curd blir för tjock, tillsätt mer vatten, det kan du även göra efter att den svalnat!
Mörk chokladfluff

0,5 dl växtbaserad vispgrädde

50 gram mörk choklad

  1. Koka upp grädden och dra av kastrullen från plattan
  2. Tillsätt chokladen och blanda tills den smält samman med grädden
  3. Låt chokladgrädden bli helt kall (det går rätt fort i kylskåpet)
  4. Vispa upp grädden till ett fluff med elvisp
Montering
  1. Fyll groparna i marängen med blåbärscurd
  2. Häll chokladfluffet i en spritspåse och spritsa ut lite på varje maräng
  3. Toppa med lite hackad choklad