Syrlig citronkladdkaka med lakritspannacotta

Innehåller annonslänkar

Tänk er en riktigt syrlig citronkladdkaka toppad med lakritspannacotta. För lakritsälskaren är den en dröm som går i uppfyllelse men även för oss, ja jag skriver oss eftersom jag inte trodde att jag gillade lakrits, så är det riktigt god!

Att använda lakritspasta, som är den renaste av lakrits ger en så underbart len, söt lakritssmak som bara smälter i munnen och tillsammans med citron blir det en klockren matchning.

Jag använder mig av en mindre silikonform som är 20 cm i diameter eftersom det är så urgulligt med små bakverk! Jag köper mina silikonformar HÄR och du kan även använda en som är större, men minska då gräddningstiden ett par minuter!

När vi ändå pratar om silikonformar så vill jag passa på att slå ett slag för dem. Silikonformar är guld att använda eftersom de inte behöver smörjas eller kläs med bakplåtspapper, de ger fina, skarpa kanter och de är mycket lätta att rengöra OCH tar ingen plats i lådorna. Jag köper alltid mina silikonformar på bagarenochkocken.se, tryck HÄR för att komma direkt till kategorin

Syrlig citronkladdkaka 6 bitar

100 gram mjölkfritt margarin

2 dl strösocker

1 citron (saft och zest)

1,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

0,5 dl kikärtsspad

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Smält margarinet i en kastrull och blanda ned övriga ingredienser
 3. Blanda till en slät, klumpfri smet
 4. Häll smeten i en rund form (20 cm i diameter, jag har använt DEN HÄR)
 5. Grädda citronkladdkakan mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter (den är färdig när kanterna är fasta och mitten är lite vobblig)
 6. Låt kladdkakan svalna helt innan du plockar ut den ur formen (jag fryste in min och plockade ut den ur formen när den var hård)
Lakritspannacotta

1 dl växtbaserad grädde (jag har använt sojamatgrädde)

1 msk lakritspasta eller lakritspulver

25 gram gelésocker multi

Färska hallon till garnering

 1. Koka upp alla ingredienser (utom hallon) i en kastrull under omrörning och låt puttra i 2 minuter
 2. Häll upp pannacottan i små formar (jag har använt DEN HÄR med det går lika bra med små muffinsformar/knäckformar)
 3. Ställ in i kylen i minst 2 timmar
 4. Plocka sedan försiktigt ur lakritspannacottan ur formarna och placera dem på citronkladdkakan
 5. Dekorera citronkladdkakan med lakritspannacotta med färska hallon
citronkladdkaka