Vegansk tårtbotten (äggfri, mjölkfri)

Innehåller annonslänk

Den här tårtbottnen är inte bara äggfri, mjölkfri och vegansk. Den är dessutom luftig, fluffig, saftig och alldeles lagom hög för att dela till tre bottnar!

Jag använder en silikonform som är 20 cm i diameter när jag gräddar tårtbottnen. Då får man en tårta som räcker till 8 personer! Silikonformen jag använder kan du köpa HÄR!

Du kan använda en springform men klä den då i bakplåtspapper. Om formen inte är 20 cm i diameter kommer gräddingstiden variera. En större form kommer innebära en lägre botten och en kortare gräddningstid medan en mindre form kommer innebära en längre gräddningstid och en högre botten. Min tårtbotten blir 7 cm hög i formen som är 20 cm i diameter.

vegansk tårtbotten

Vegansk tårtbotten

3 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 msk äppelcidervinäger

1,5 dl neutral olja

2 dl kokande vatten

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål
  3. Tillsätt äppelcidervinäger och olja och blanda runt till en grynig massa
  4. Koka upp vattnet och blanda direkt ned det i smeten (arbeta snabbt och precis tills smeten gått ihop och är klumpfri)
  5. Häll smeten i en rund form som är 20 cm i diameter (jag använder den HÄR) och om du använder en silikonform som jag gör behöver den inte kläs i bakplåtspapper som man behöver med en vaniilj springform
  6. Grädda tårtbottnen i ugnen i 1h och 5min
  7. Plocka ut bottnen och låt den svalna i formen
  8. Dela tårtbottnen i två delar så du får tre bottnar

Kommentarer

11 svar till ”Vegansk tårtbotten (äggfri, mjölkfri)”

  1. Hej!
    Vilket fantastiskt recept! Vilken olja skulle du rekommendera att använda? Tycker ibland att man kan känna en tydlig smak från oljan och det vill man ju såklart undvika. Kanske skulle passa att skriva ett inlägg om?
    Tack för en bra blogg med ljuvliga bakverk!

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej! Tack ❤️ Jag använder rapsolja i det allra mesta och det ger ingen smak! Kram

  2. Profilbild för fridasvegobak
    fridasvegobak

    Hej! Ja, men minska mängden mjöl med 0,5dl till 1 dl kakao.

  3. Hej! Om man vill göra tårtan i långpanna, tror du det blir lagom att dubbla receptet?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Jag skulle tredubbla det 🙂

  4. Profilbild för Helene

    Har gjort denna tårtbotten flera gånger och det är det bästa äggfria receptet jag hittat, tål ej kikärtor. Dock blir den lite hård ovanpå men efter några timmar i kylskåpet med grädde och fyllning är den perfekt.

  5. Profilbild för Jessica Karlsson
    Jessica Karlsson

    Kan man byta ut sockret mot sötningsmedel, jag kan inte äta socker/ söta frukter? Har någon testat?

  6. Jag undrar var i ugnen man ska grädda den?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      I mitten 🙂

  7. En miljon tack för detta fantastiska recept! Första gången jag gör egen tårtbotten inför dotterns 3 årskalas (ägg mjölk allergi), så ville ha en tårta som hon också kunde äta för att slippa känna sig utanför. Otroligt god och alla älskade den! Tack!

    1. Kul att du gillade den!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *