En snabbare variant av prinsesstårta är prinsessrulltårta. Vegansk prinsessrulltårta. Min är fylld med hallon och vaniljkräm. Den är ljuvlig och passar perfekt på kalaset eller fikat! Eftersom den går snabbare att göra än den ”riktiga” prinsesstårtan så är den extra bra när man har ont om tid men ändå vill bjuda på något storslaget!
I det HÄR inlägget har jag skrivit om några användbara tips för att lyckas med rulltårta som kan vara lite knepig att få att hålla ihop.
För den här rulltårtan har jag ett extra tips för att lyckas eftersom den här tårtan rullas ihop kall. När du plockat ur den från bakplåtspappret, lägg en fuktig kökshandduk över tills tårtan svalnat helt så kommer den gå att rulla. Jag berättar mer i receptbeskrivningen!
Prinsessrulltårta ca 10 bitar
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram mjölkfritt margarin
1,5 dl vatten
- Sätt ugnen på 225 grader
- Blanda att torra ingredienser i en bunke
- Smält margarinet och blanda i det tillsammans med vattnet
- Rör om till en jämn, klumpfri smet
- Klä en bakplåt (30x40cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten i ett jämnt lager
- Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i 5-7 minuter
- Låt den svalna i fem minuter
- Lägg ett bakplåtspapper på ovansidan av kakan och lägg sedan på en skärbräda. Vänd bottnen så den ligger på skärbrädan
- Pensla bakplåtspappret med kallt vatten (för att det blir lättare att dra loss då) och dra loss det från kakan (börja alltid i kanterna och arbeta dig inåt, på så sätt kommer inte kanterna lossna då de gärna fastnar i bakplåtspappret)
- Fukta en kökshandduk och lägg den ovanpå kakan tills den svalnat helt
Vaniljkräm (du kommer inte behöva använda hela satsen med kräm, den går bra att frysa)
0,5 dl strösocker
05, dl majsstärlekse
2 tsk vaniljsocker
2 dl växtbaserad grädde (jag har använd sojamatgrädde)
- Blanda de torra ingredienserna i en kastrull, rör om ordentligt så majsstärkelsen blandas ut ordentligt
- Häll i grädden under omrörning
- Slå på plattan och rör om under tiden vaniljkrämen värms upp och tjocknar
- När du får rätt konsistens drar du av kastrullen från plattan och låter vaniljkrämen svalna
Fyllning
Vaniljkräm
70 gram hallon
Grön marsipan
Montering
- Plocka bort den fuktiga kökshandduken från tårtan
- Mosa hallonen och bred över dem på tårtan
- Bred sedan över ett tunt lager med vanilgkräm
- Rulla ihop tårtan från kortsida till kortsida, använd bakplåtspappret som hjälp när du rullar
- Låt bakplåtspappret sitta kvar runt tårtan och låt den sätta sig i kylen i 30 minuter
- Kavla ut marsipanen tunt (använd gärna potatismjöl som hjälp så den inte fastnar i kaveln/på bordet)
- Klä rulltårtan i marsipanen och skär bort de ojämna kanterna
- Dekorera med några hallon
Lämna ett svar