Innehåller annonslänkar
Vegansk chokladtårta är så sanslöst god ihop med vit choklad- och mockakräm! Jag brukar inte baka tårta så ofta men det är något jag tycker är väldigt roligt. Att kunna experimentera med smaker och färger, spackling och spritsning är skoj och utmanande.
För ett tag sedan frågade jag er på min Instagram vad ni brukar äta för bakverk till påsk och jag blev otroligt chokad när nästan alla svara chokladtårta. Jag hade väntat mig helt andra svar men blev givetvis superglad för svaren. Jag håller med er, chokladtårta är galet gott!
Den här varianten med kaffekräm och vit choklad är en bra kombination men om man inte tycker om kaffe kan man lika gärna ersätta det med lika del vispgrädde!
Följ mig på Instagram för mer tips, trix och inspiration kring växtbaserad bakning. Klicka HÄR för att komma till min profil!
Chokladbottnar
1,5 dl kikärtsspad
3 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 gram mjölkfritt margarin
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
- Sätt ugnen på 175 grader
- Vispa kikärtsspad och strösocker till ett vitt skum (det ska inte bli en marängsmet utan bara vispas ihop lätt)
- Blanda de torra ingredienserna i en skål
- Smält margarinet och blanda i grädden
- Blanda ner de torra ingredienserna i kikärtsspadet
- Tillsätt sedan margarinblandningen och rör ihop till en jämn, klumpfri smet
- Häll smeten i en bakplåtpappersklädd springform (20 cm i diameter)
- Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 40-45 minuter
- Låt tårtbottnen svalna helt i formen
Smörkräm med vit choklad
150 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
2 dl florsocker
80 gram vegansk vit choklad (jag använder DEN HÄR)
- Vispa margarin och florsocker fluffigt (det tar ca 7 minuter i assistens för att få det riktigt bra)
- Smält chokladen i micron eller över vattenbad och ringla ned den i smörkrämen samtidigt som du vispar
- Vispa ihop krämen så all choklad fördelas jämnt
- Låt stå i rumstemperatur
Smörkräm med mockasmak
300 gram mjölkfritt margarin
5 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk kaffe
- Vispa margarin och florsocker på samma sätt som föregående smörkräm
- Tillsätt kakao och kaffe och vispa ihop till en jämn kräm
- Låt stå i rumstemperatur
Montering
150 gram choklad
1 tsk kokosolja
Hallon och riven mörk choklad till dekor
- Skär tårtbottnen så du får tre delar
- Lägg ena delen på det fat du vill servera tårtan på (för under små bitar av bakplåtspapper runt hela tårtans botten så slipper du onödigt kladd när du spacklar)
- Bred över smörkrämen med vit choklad med spara lite som du kan spritsa med
- Lägg på en ny tårtbotten och bred på ca 1 dl smörkräm med mockasmak
- Lägg över den sista tårtbottnen
- Spackla smörkräm med mockasmak runt om hela tårtan
- smält chokladen tillsammans med kokosoljan
- Häll chokladen över tårtan och dra den försiktigt ner längs kanterna
- Spritsa smörkräm med vit choklad på toppen
- Dekorera tårtan med färska hallon och riven mörk choklad
Lämna ett svar