Vegansk vaniljtårta i långpanna

Den här vaniljtårtan i långpanna är toppad med vaniljkräm och en härlig bärgrädde. En perfekt kaka när du vill baka till många! Du kan servera den som tårta eller kaka, du väljer! Den här vaniljtårtan kommer jag baka många gånger i sommar! Den är så enkel att svänga ihop och smakar samtidigt ljuvligt av sommar med färska bär och vaniljkräm.

vegansk vaniljtårta

När jag bakar den här vaniljkakan använder jag frystorkat kikärtsspad. Det ger en extra fluffig och saftig kaka som höjer sig i ugnen på ett fenomenalt sätt! Här kan du köpa frystorkat kikärtsspad.

Om du inte använder frystorkat kikärtsspad tar du bort pulver och vatten ur receptet och använder istället 3 dl flytande kikärtsspad från tetrapack.

Vegansk vaniljtårta i långpanna

Portioner: 20 bitar

Tid: 1 1/2 timme + tid för avsvalning

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Vaniljkaka

2 tsk frystorkat kikärtsspad

3 dl vatten

450 g/5 dl strösocker

360 g/6 dl vetemjöl

120 g/2 dl majsstärkelse

20 g/4 tsk vaniljsocker

20 g/4 tsk bakpulver

6 g/1 tsk salt

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

200 g mjölkfritt margarin

Vaniljkräm

27 g/3 msk vetemjöl

90 g/1 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

1 dl växtbaserad dryck

Bärgrädde

2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

150 g frysta bär (välj det du gillar)

Färska bär till topping

vegansk tårta i långpanna

Gör så här

Vaniljkaka: Blanda pulver och vatten tills pulvret lösts upp. Tillsätt strösocker och vispa i ca 30 sekunder med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten genom en sil. Vänd om med en slickepott. Smält margarinet och blanda ned det i smeten tillsammans med matlagningsgrädden. Rör ihop till en jämn, klumpfri smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form (25×35 cm). Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt vaniljkakan svalna helt.

Vaniljkräm: Blanda mjöl, strösocker och vanilj och en kastrull. Tillsätt grädde och dryck och koka upp under omrörning tills du får en tjock kräm. Låt krämen svalna och bred ut den över kakan.

Bärgrädde: Låt bären tina något. Vispa grädden hårt och blanda sedan i bären så du får en marmorerad färg. Bred ut grädden över kakan och toppa med färska bär innan servering. Om du förbereder kakan så väntar du med att breda på grädden och toppingen tills det är dags att servera.

Kommentarer

4 svar till ”Vegansk vaniljtårta i långpanna”

  1. Profilbild för Madeleine
    Madeleine

    Kan man använda kikärtsspad istället? Fyller nämligen år nästa vecka och tänkte provbaka innan. Känns lite stressigt att hinna få hem det frystorkade.

    1. Profilbild för Madeleine
      Madeleine

      Haha, förlåt. Såg nu att du redan har skrivit det. Du ser, stressad 😛 Stort tack för underbara recept! Detta blir det på 25-års dagen!

  2. Profilbild för Emelie B
    Emelie B

    Ser fantastiskt gott och somrig ut! Är intresserad av att testa till midsommar och är nyfiken på att beställa hem en burk frystorkad kikärtsspad men funderar vad det är för hållbarhet på den? 😀

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej,
      Frystorkat kikärtsspad har 1 års hållbarhet efter att du öppnat burken. Förvara den torrt och svalt, i skafferiet typ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *