En vegansk sommartårta som alltid går hem, oavsett om det är midsommarafton, kalas eller en vanlig vardagsfika? Här är den. Tårtan som man ska lära sig receptet på utantill så man kan baka den precis när som helst!
Jag har fyllt tårtan med en vegansk mascarponekräm med vanilj som smakar som rena drömmen själv! Tillsammans med flädersaft och jordgubbar blir den helt otroligt god!
Bottnarna är bakade i en stor rektangulär form och skurna i tre avlånga bitar så tårtan är alltså inte rund. Jag tycker att det är annorlunda på ett mycket snyggt och modernt sätt! För vem har sagt att en tårta behöver vara rund?
Tårtbotten
1,5 dl kikärtsspad
3 dl strösocker
100 gram mjölkfritt margarin
1 dl växtbaserad dryck
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
- Sätt ugnen på 175 grader
- Vispa kikärtsspad och strösocker poröst (inte till en maräng, bara vitt och poröst)
- Smält margarinet och blanda i växtdrycken. Ställ åt sidan
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i kikärtsspadet
- Tillsätt margarinblandningen och rör ihop till en jämn, klumpfri smet
- Bred ut smeten i en bakplåt (min hade ett innermått på 35×23 cm) klädd i bakplåtspapper
- Grädda tårtbottnen mitt i ugnen i ca 25 minuter
- Låt tårtbottnen svalna helt på plåten
- Lägg ett nytt bakplåtspapper på bottnen och stjälp den upp och ned med hjälp av en skärbräda
- Dela bottnen i tre delar
Mascarponekräm med vanilj
700 gram silkestofu
5 dl växtbaserad vispgrädde
4 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl koncentrerad flädersaft
Jordgubbar
- Krama ur vattnet ur silkestofun i en handduk
- Mixa tofun med grädde, socker och vaniljsocker till en slät kräm
- Låt krämen sätta sig i kylen i minst två timmar
- Pensla rikligt med flädersaft på alla tre bottnar
- Bred eller spritsa ut mascarponekrämen på ena botten
- Dela jordgubbarna och sprid ut dem
- Lägg på en ny tårtbotten och upprepa steg 5 och 6 tills tårtan är monterad
Tårtan kan med fördel försvaras i kylen över natten
Lämna ett svar