Vegansk citrontårta

En vegansk citrontårta med syrliga, mjuka och härliga inslag av mycket citron och är så saftig och god! En härligt fräsch kalastårta som uppskattas av alla.

vegansk citrontårta

Vegansk citrontårta

Portioner: 8 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Tårtbotten

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl (går att byta mot glutenfri mjölmix)

60 g/1 dl majsstärkelse

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

90 g/1 dl neutral olja

100 g växtbaserad yoghurt

Citronzest från 1 st citron

Lemoncurd

90 g/1 dl strösocker

18 g/2 msk vetemjöl (går att byta mot majsstärkelse)

2 st stora citroner

1/2 dl vatten

25 g mjölkfritt margarin

Färskostkräm

1 dl växtbaserad vispgrädde

300 g växtbaserad färskost

30 g/1/2 dl florsocker

1 dl lemoncurd

Garnering

Citronkex (jag har använt de från Göteborgskex)

Citronzest

Gör så här

Tårtbotten: Vispa kikärtsspadet med ballongvisp tills det blir vitt och skummigt. Vispa i strösockret i ytterligare 15 sekunder. Blanda torra ingredienser och vänd ned dem i smeten med en slickepott. Tillsätt olja, yoghurt och citronzest och vänd ihop till en smet. Smöra och bröa 4 stycken former som mäter 15 cm i diameter, jag använder dessa, och fördela ut smeten. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt bottnarna svalna något och vänd upp dom på ett bakplåtspapper. Låt svalna helt.

Lemoncurd: Blanda socker och vetemjöl i en kastrull. Pressa citronerna ned i kastrullen och tillsätt vatten. Koka upp på låg värme och låt puttra under omrörning tills du får en tjock kräm. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält ihop med krämen. Häll upp i en skål och ställ in i kylskåpet tills den blivit helt kall.

Färskostkräm: Vispa grädden fast med elvisp. Vispa i färskost tills du får en klumpfri kräm. Sikta ned florsocker och vänd ned i krämen. Ta 1 dl av den kalla lemoncurden och blanda ihop. Ställ in i kylskåpet tills det är dags att montera tårtan.

Montering: Lägg en botten på ett fat. Bred på lemoncurd. Lägg på en ny botten ovanpå och upprepa samma procedur på resterande bottnar. Den botten som är högst upp ska inte ha lemoncurd på toppen. Ställ in tårtan i kylskåpet i 30 minuter så den sätter sig lite. Bred på ett lager färskostkräm runt hela tårtan. Använd gärna en spatel. Det är bättre att du gör flera tunna lager än ett tjockt. Jag brukar breda på ett tunt laget och därefter ställa in tårtan i kylskåpet en stund och sen breda på ett till lager. Det sista av färskostkrämen lägger jag i en spritspåse med tyll och spritsar ut på toppen av tårtan. Garnera tårtan med citronkex och citronzest innan servering.