Inlägget innehåller annonslänkar

Vegansk morotskaka
Morotskaka är ett av mina absoluta favoritbakverk. Morötterna i kakan gör att den blir så saftig och kryddorna gifter sig så bra tillsammans med den krämiga frostingen!
När jag bakar morotskakan använder jag frystorkat kikärtsspad. Det kan du köpa här
Om du använder flytande kikärtsspad byter du ut pulver och vatten mot 3 dl kikärtsspad från konserverade kikärtor.
Vegansk morotskaka
Portioner: 25 bitar
Tid: 1 timme + avsvalning
Ugn: 200 grader
Morotskaka
10 g/2 tsk frystorkat kikärtsspad
270 g vatten
495 g/5,5 dl strösocker
160 g/2 dl potatismjöl
360 g/6 dl vetemjöl
4 msk malen kanel
2 msk mortlad kardemumma
2 tsk mald, torkad ingefära
1 tsk salt
15 g/1 msk vaniljsocker
15 g/1 msk bakpulver
300 gram finrivna morötter
2 dl neutral olja
Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och skummigt (när du använder frystorkat kikärtsspad kommer det bli gult och en aning poröst). Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ned dem i kikärtssvispet. Skala och finriv morötterna och rör ned dem i smeten tillsammans med oljan. Rör försiktigt tills du får en klumpfri smet. Häll
upp smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (30x40cm). Grädda morotskakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna
Vegansk cream cheese frosting
600 g växtbaserad färskost (jag har använt en som är kokosbaserad)
1 dl växtbaserad vispgrädde
60g/1 dl florsocker
Skal från en lime
Börja med att vispa färskosten med elvisp så du får den klumpfri. Vispa sedan i grädden lite i taget tills du får en fluffig kräm. Sikta ned florsockret och vänd in den i krämen med en slickepott.