Vegansk morotskaka

Morotskaka är ett av mina absoluta favoritbakverk. Morötterna i kakan gör att den blir så saftig och kryddorna gifter sig så bra tillsammans med den krämiga frostingen!

När jag bakar morotskakan använder jag frystorkat kikärtsspad. Det kan du köpa här

Om du använder flytande kikärtsspad byter du ut pulver och vatten mot 3 dl kikärtsspad från konserverade kikärtor.

vegansk morotskaka

Vegansk morotskaka

Portioner: 25 bitar

Tid: 1 timme + avsvalning

Ugn: 200 grader

Morotskaka

10 g/2 tsk frystorkat kikärtsspad

270 g vatten

495 g/5,5 dl strösocker

160 g/2 dl potatismjöl

360 g/6 dl vetemjöl

4 msk malen kanel

2 msk mortlad kardemumma

2 tsk mald, torkad ingefära

1 tsk salt

15 g/1 msk vaniljsocker

15 g/1 msk bakpulver

300 gram finrivna morötter

2 dl neutral olja

Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och skummigt (när du använder frystorkat kikärtsspad kommer det bli gult och en aning poröst). Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ned dem i kikärtssvispet. Skala och finriv morötterna och rör ned dem i smeten tillsammans med oljan. Rör försiktigt tills du får en klumpfri smet. Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (30x40cm). Grädda morotskakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna

Vegansk cream cheese frosting

600 g växtbaserad färskost (jag har använt en som är kokosbaserad)

1 dl växtbaserad vispgrädde

60g/1 dl florsocker

Skal från en lime

Börja med att vispa färskosten med elvisp så du får den klumpfri. Vispa sedan i grädden lite i taget tills du får en fluffig kräm. Sikta ned florsockret och vänd in den i krämen med en slickepott.

vegansk morotskaka

Kommentarer

13 svar till ”Vegansk morotskaka”

  1. Profilbild för Clara Hatje
    Clara Hatje

    Kan man skippa äppelcider vinäger?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej!
      Nej, vinäger är viktigt för att få kakan saftig. Man kan även använda vitvinsvinäger 🙂

  2. Profilbild för Clara Hatje
    Clara Hatje

    Hej! Jag skrev om vinägern, nu är den borta från receptet? Eller är jag blind? Sjukt förvirrande haha

  3. Hej! Undrar nu också över vinägern, ska det vara nån i? Verkar som att det är borttaget? 🙂

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej,
      Det är ingen vinäger i detta recept 🙂

  4. Med citron i frostingen blir den toppen. Det blir jättebra utan grädden, har provat 🙂

  5. Profilbild för Maria Post

    Hej! Hur skiljer sig detta recept från det andra morotskakereceptet du hade uppe med spritsad frosting? 🙂

    1. Detta är uppdaterat till godare 😉

  6. Det är samma recept på kakan, glasyren är annorlunda bara 🙂

  7. Profilbild för Karin

    Hej! Har du provat att baka med annat bönspad är kikärts? Fungerar det på samma sätt? Tack för alla dina recept, dom är super och jag bakar inget annat längre!

    1. Profilbild för Frida

      Hej! Kul att du gillar mina recept 🙂 Det funkar att använda alla sorters bönspad. Tänk på att kidneybönor och svarta bönor kan ge en brun färg till kakan

  8. Hur funkar det att frysa dessa kakor?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Kakan går bra att frysa. Skulle vara lite försiktig med frostingen som gärna blir väldigt hård när det fryses!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *