Vegansk linsbolognese med gurksallad

En favoriträtt för mig är linsbolognese och tillsammans med en fräsch gurksallad blir den verkligen helt magiskt god.

Linser är en basvara jag alltid har i skafferiet. Det går att göra oändligt många maträtter på linser och det är dessutom sjukt billigt! Varje gång jag gör linsbolognese gör jag dubbel sats så vi kan äta det till lunch dagen efter OCH lägga in några portioner i frysen till lata dagar. Jag serverar helst denna rätt med ris men det går egentligen lika bra med pasta, bulgur eller couscous också. Ta det tillbehör du gillar bäst!

linsbolognese fridasvegobak

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM

Vegansk linsbolognese

2 st morötter

2 st schalottenlökar

2 st vitlöksklyftor

2 st stora tomater

2 tsk dijonsenap

1 msk grönsaksbuljong

2 dl torkade röda linser

400 gram krossade tomater

6 dl vatten

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

1 dl blandade färska örter (jag brukar använda timjan, oregano, persilja och basilika)

1 tsk torkad, malen ingefära

2 tsk curry

Salt och peppar

Olja till stening

  1. Skala och hacka alla grönsaker i den storlek du önskar dem
  2. Fräs grönsakerna i olja tills de blir halvmjuka
  3. Tillsätt dijonsenap, grönsaksbuljong, kryddorna och linserna och fräs en stund till
  4. Tillsätt krossade tomater och vatten och låt koka i ca 30 minuter eller tills linserna blivit mjuka
  5. Hacka örterna och blanda i dem i grytan tillsammans med grädden och låt koka upp
  6. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor
Gurksallad

1 st gurka

1 näve färsk persilja

1-2 tsk citronsaft

Citronzest

Salt

  1. Skiva gurkan
  2. Hacka persiljan och blanda i den i gurkan tillsammans med citronsaft, zest och salt
  3. Servera gurksalladen tillsammans med linsbolognesen

VEGANSK LINSBOLOGNESE