Veganska syltbullar är alldeles ljuvliga under sommarhalvåret och ännu bättre blir dem när bären är i säsong! Fyllningen i dessa godingar består av mjölkfritt margarin, strösocker och sylt. I den här satsen använde jag drottningsylt, en blandning av blåbärssylt och hallonsylt. Utsökt!
Följ mig på Instagram HÄR
Veganska syltbullar
25 gram färsk jäst
1 dl strösocker
3 dl växtbaserad mjölk eller vatten (mjölk ger saftiga bullar och vatten ger frasiga)
2 tsk mortlad kardemumma
0,5 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl
100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
- Smula jästen i en bunke
- Värm vätskan och blanda ned den i jästen så den löses upp
- Tillsätt socker och kardemumma och blanda om
- Tillsätt vetemjölet, 2 dl åt gången, och blanda tills du får en smidig deg (jag använder en bakmaskin, men det går lika bra för hand eller med elvisp som har degkrokar)
- Tillsätt saltet och klicka i margarinet
- Knåda degen i minst 10 minuter
- Mjöla ett bord och vänd ut degen där på, lägg över en handduk
- Låt degen vila under handduken i 20 minuter
Fyllning
100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
1,5-2 dl sötad sylt
1 dl strösocker
Pärlsocker
- Ställ fram ingredienserna till fyllningen så du har dem redo när degen ska fyllas
Utbakning
- Knåda ihop degen så den blir smidig
- Dela den i två delar och kavla ut ena delen till en rektangel
- Bred på hälften av margarinet, därefter hälften av sylten och hälften av sockret över hela rektangeln
- Vik ihop den kortsida mot kortsida
- Skär 1 cm tunna remsor av degen
- Ta 2 remsort och skruva ihop dem
- Snurra skruven till en bulle och lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper
- Upprepa tills all deg är slut
- Låt bullarna jäsa under handduk i 1 1/2 timme
Sockerlag
Lika delar socker och vatten som kokas upp tills det blir simmigt
- Sätt ugnen på 225 grader
- Pensla bullarna med sockerlagen och strö över pärlsockret
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de får en fin, gyllenbrun färg
- Pensla bullarna en gång till med sockerlagen direkt efter att du plockat ut dem ur ugnen
- Låt bullarna svalna på plåten
Lämna ett svar