Veganska chokladgrottor har är en ljuvlig kaka som jag istället för hallonsylt fyllt med en alldeles underbart god chokladkräm! Toppade med lite flingsalt är dessa kakor farligt goda och helt perfekta att förvara i frysen till spontana fikastunder.
Veganska chokladgrottor (30st mindre eller 15st större)
200 gram mjölkfritt margarin (rumstemp)
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 dl vetemjöl
ev 1-2 tsk vatten
30 stycken små kakformar eller 15 stycken större
- Sätt ugnen på 200 grader
- Vispa ihop margarin och strösocker poröst
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ned dem i bunken med margarin och socker
- Knåda till en deg (om degen blir alldeles för smulig kan du tillsätta lite vatten, den ska vara fast men varken smulig eller kladdig)
- Rulla 30 stycken mindre bollar eller 15 stycken större bollar av degen och placera en i varje kakform
- Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter (för mindre kakor) eller ca 20 minuter (för större kakor), de ska ha en gyllenbrun färg när de är klara
- Plocka ut plåten med kakor och tryck ut en grop i varje kaka
- Låt kakorna sätta sig i ett par timmar
Chokladkräm
1 dl störoscker
1 dl växtbaserad grädde
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
100 gram mörk choklad
Flingsalt till topping
- Koka socker, grädde och sirap till en kolasås som mäter 115 grader
- Låt kolasåsen svalna i ca 10 minuter innan du tillsätter salt och choklad, rör om tills chokladen smält samman med kolasåsen
- Fyll groparna i kakorna med chokladkrämen
- Toppa med flingsalt
Veganska chokladgrottor går utmärkt att förvara i frysen
Lämna ett svar