Veganska chokladgrottor

Veganska chokladgrottor har är en ljuvlig kaka som jag istället för hallonsylt fyllt med en alldeles underbart god chokladkräm! Toppade med lite flingsalt är dessa kakor farligt goda och helt perfekta att förvara i frysen till spontana fikastunder.

Veganska chokladgrottor (30st mindre eller 15st större)

200 gram mjölkfritt margarin (rumstemp)

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

4 dl vetemjöl

ev 1-2 tsk vatten

30 stycken små kakformar eller 15 stycken större

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Vispa ihop margarin och strösocker poröst
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ned dem i bunken med margarin och socker
  4. Knåda till en deg (om degen blir alldeles för smulig kan du tillsätta lite vatten, den ska vara fast men varken smulig eller kladdig)
  5. Rulla 30 stycken mindre bollar eller 15 stycken större bollar av degen och placera en i varje kakform
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter (för mindre kakor) eller ca 20 minuter (för större kakor), de ska ha en gyllenbrun färg när de är klara
  7. Plocka ut plåten med kakor och tryck ut en grop i varje kaka
  8. Låt kakorna sätta sig i ett par timmar
Chokladkräm

1 dl störoscker

1 dl växtbaserad grädde

1 dl ljus sirap

0,5 tsk salt

100 gram mörk choklad

Flingsalt till topping

  1. Koka socker, grädde och sirap till en kolasås som mäter 115 grader
  2. Låt kolasåsen svalna i ca 10 minuter innan du tillsätter salt och choklad, rör om tills chokladen smält samman med kolasåsen
  3. Fyll groparna i kakorna med chokladkrämen
  4. Toppa med flingsalt

Veganska chokladgrottor går utmärkt att förvara i frysen

veganska chokladgrottor

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *