Nybakade, veganska grötbullar är det godaste jag vet att servera på frukostbordet. De här grötbullarna är baserade på risgrynsgröt och är så fantastiskt saftiga så det är svårt att slut äta dem! Perfekta att baka när du har lite vegansk risgrynsgröt över!
Veganska grötbullar med risgrynsgröt
3 dl vegansk risgrynsgröt
30 gram jäst (blå)
4 dl växtbaserad dryck (jag gillar havredryck)
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
600 gram (10 dl) vetemjöl
180 gram (3 dl) fullkornsvetemjöl
50 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
Vetemjöl till utbakning (detta ska alltså INTE ned i degen)
- Värm upp risgrynsgröten i en kastrull och dra av från plattan
- Tillsätt havredryck, ljus sirap och salt. Blanda runt och mät temperaturen som ska vara mellan 37-40 grader
- Smula i jästen och låt den smälta i blandningen (därefter häller jag ned blandningen i en bakmaskin, men man kan fortsätta arbeta ihop till en deg i kastrullen, men tänk på att använda en större variant då så allt får plats)
- Tillsätt lite vetemjöl i taget samtidigt som du knådar degen (i maskin eller med elvisp+degkrokar) och fortsätt tills allt mjöl är i degen
- Klicka i margarinet lite i taget och knåda degen i 10-15 minuter (degen ska vara lite kladdig)
- Låt jäsa under handduk i 1 timme
- Häll ut degen på ett lätt mjölat bort och knåda snabbt ihop den litegrann
- Skär ut 15 bitar av degen och rulla till bollar (ta bjöd på händerna så fastnar inte så mycket deg) och fördela bullarna på två plåtar med bakplåtspapper, de får gärna ligga rätt nära varandra så de jäster ihop, de gör dem ännu saftigare
- Låt bullarna jäsa i 30 minuter under en handduk
- Sätt ugnen på 225 grader och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 minuter
- Låt dem svalna något och servera dem med gott pålägg!
Veganska grötbullar med risgrynsgröt går utmärkt att frysa
Bäst förvarar du dem tätt i en plastpåse
Lämna ett svar